Dragana Mrkonjić, vlasnica ekoagro farme

Žepački raj s delicijama i zanimljivim životinjama

18.09.2020.
u 08:15

- Evo, jesenski plodovi su stigli, kuha se, krčka… Dolazi nam zima pa pripremamo razne vrste slanih i slatkih delicija. Sve je domaće. U pripremi su ajvar, sok od aronije bez šećera, sve vrste salate koje se mogu konzervirati u staklenke…, govori za Večernji list Dragana Mrkonjić, vlasnica prve ekoagro farme u Ljubatoviću kod Žepča.

- Uz navedeno - nastavlja Dragana - pravimo i umak od rajčice, zatim juhu od rajčice koju je u hladim zimskim danima potrebno samo prokuhati kako bi uživali u ljetnim delicijama.

Priprema za zimu

Također, džemovi, pekmezi, kompoti, domaći čajevi, začinsko bilje… samo su još neki od proizvoda koji su dio naše ponude - ističe Dragana. Iako im je, kako kaže, pandemija pomrsila planove i odgodila službeno otvaranje, farma je otvorena za sve ljubitelje prirode, svježeg zraka i raznih vrsta životinja.

- Zbog pandemije smo uskraćeni za veće organizirane posjete. Ove godine manje je bilo i turista, ali i obitelji koje su htjele doći na godišnji svojim domovima, a to je u konačnici rezultiralo manjim brojem posjeta nego što smo očekivali. Nadamo se da će škole uskoro dobiti dozvole za izlete na otvorenom. Jer škole koje se nalaze u našoj neposrednoj blizini i vrtić čak ne moraju koristiti ni javni prijevoz jer su udaljeni 20 do 30 minuta lagane šetnje - priča nam Dragana dodavši da je u fazi izgradnja dječjeg igrališta.

- Naša farma je namijenjena svim uzrastima, a trenutačno gradimo dječje igralište koje će, nadamo se, dodatno privući roditelje da djecu izvedu u prirodu, među domaće životinje kako bi se igrala, učila, zabavila i uživala u svježem zraku, bez straha od zaraze i bolesti - kaže Dragana. Mrkonjić je izgradila krov nad glavom za brojne vrste životinja koje se uzgajaju za prehranu, a koje, uz to, privlače i turiste farmi. Tako su među prvima nabavljene vijetnamske svinje, alpske koze, zečevi, nizozemske kokoši, koje su u slobodnom uzgoju, a potom i ostale domaće životinje koje upotpunjuju ponudu ove ekofarme. Uz pojedinačne posjete i uživanje u prirodnom okružju, Dragana kaže da zanimanje Žepčaka raste i kada je riječ o kupnji njihovih proizvoda.

- Po domaće salate, sokove, rakiju… kupci dolaze svakodnevno, a najviše su zainteresirani za svježe povrće, sok od aronije i domaća jaja. Uskoro će početi velika potražnja za zelenom salatom, mladim lukom i špinatom. Iako naša farma ne postoji dugo, već imamo stalne kupce uz koje raste broj i novih, što nas veseli. Dragana je ranije za Večernji list ispričala kako je nastala ideja za projekt te kazala nešto više o dobivanju novca i realizaciji.

Poslovni potez

- Ovaj poslovni potez nešto je što suprug i ja odavno želimo ostvariti, a ideja se rodila kada smo bili u posjetu Nizozemskoj. Kako se bavimo poljoprivredom, ovo je bio logičan slijed. Ubrzo nakon nastanka ideje pojavila se i prilika za njezino ostvarenje. RAŽ i Općina Žepče u suradnji s USAID-om odlučili su sufinancirati nekoliko poslovnih projekata. Devet žena je prošlo i potpisalo ugovor s Općinom i USAID-om - kazala je vlasnica jedne od najboljih ideja u turizmu. Portal indikator.ba Draganinu je ideju proglasio jednim od triju najboljih poteza bh. turizma za ljeto 2019. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?