Izgradnja autoceste

Žepče i Usora dolaze na europsku mrežu prometnih koridora

28.11.2020.
u 08:00

Nakon dovršetka radova na izgradnji Zeničke obilaznice, jedne od najzahtjevnijih dionica na koridoru Vc, otvorene su perspektive koje uključuju izgradnju autoceste dalje na sjever, a što s radošću očekuju stanovnici niza općina i gradova koji u ovom projektu vide mogućnost za unaprjeđenje ekonomske situacije, piše Večernji.list BiH.

Veliki potencijali

Općine Usora i Žepče neke su od lokalnih zajednica koje će također imati koristi od prolaska koridora Vc, posebice kada je riječ o daljnjoj perspektivi razvoja različitih gospodarskih djelatnosti.

Načelnik općine Žepče Mato Zovko potvrdio nam je kako će na prostoru općine Žepče biti izgrađene dvije petlje: prva u Poprikuši prema Zenici, a druga u Ozimici koja ide prema Doboju. Kada je riječ o dijelu dionice Poprikuša, Općina je uradila cjelokupan proces eksproprijacije zemljišta, a važno je napomenuti kako će se ova petlja nalaziti u blizini poslovne zone Golubinje, što sa sobom otvara nove perspektive razvoja.

Zovko je objasnio kako će kroz samu općinu Žepče prolaziti oko 20 kilometara autoceste, a što će sa sobom donijeti niz beneficija, posebice u gospodarskom kontekstu, jer će omogućiti brži protok roba i usluga te stvoriti preduvjete za intenziviranje svih onih planova koje Općina ima kada je riječ o daljnjem ulaganju u ekonomiju.

Naravno, autocesta donosi i ključnu prednost koja se ogleda u mogućnosti bržeg prometa prema većim gradskim središtima, a završetkom dijela koridora Žepće će postati prostor na kojemu će se oslikavati jedno strateški važno međuregionalno čvorište. I u Usori se intenzivno pripremaju za dolazak autoceste te je shodno tomu važno nastaviti pratiti projekt s lokalnim cestama, kao i proces otvaranja nove poduzetničke zone u dijelu budućeg čvorišta autoceste. Zvonimir Anđelić, načelnik općine Usora, kazao je u izjavi za Večernji list kako su kao općina uključeni u proces te se radi na eksproprijaciji zemljišta, a trenutačno na teren izlaze vještaci.

Poznato je kako je preduvjet svakog ekonomskog razvoja postojanje infrastrukture, a u današnje vrijeme međunarodno uvezane infrastrukture, te se upravo značaj koridora Vc ogleda u činjenici da predstavlja ulaz na paneuropsku mrežu prometnih pravaca te stavlja, između ostalih, ove dvije općine u kontekst europskih gospodarskih tokova. Prednosti prolaska autoceste su brojne; moderna i brza cesta preduvjet je snažnijeg privlačenja investicija, kako domaćih tako i međunarodnih, dok proizvodni pogoni uglavnom niču uz velike prometne koridore, a u konačnici tu je i prednost koja proizlazi iz činjenice da se autocestom brže i sigurnije dolazi do postojećih poslovnih objekata. Kada je riječ o nastavku izgradnje sjeverno od Zenice, nedavno je u sjedištu Autocesta FBiH upriličeno potpisivanje ugovora o izgradnji autoceste na koridoru Vc, dionica Poprikuše – Nemila. Ugovor su potpisali Adnan Terzić, direktor JP Autoceste FBiH, kao investitor, i uime izvođača radova Evren Utku Gök, projekt-menadžer Cengiz insaat Sanayi ve Ticaret A. S. (Turska), te Denis Lasić, ministar prometa i veza FBiH, u svojstvu svjedoka uime JP Autoceste FBiH i Muamer Hajduk kao svjedok uime izvođača radova Cengiz insaat Sanayi ve Ticaret A. S.

Stvaranje uvjeta

Lasić je naglasio u svome obraćanju da izražava zadovoljstvo jer će realizacijom ovog projekta biti stvoreni uvjeti za razvoj i napredak sjevera BiH.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije