isplata sudskih ovrha u vrh prioriteta

ZH županija za sudske presude u 2018. godini isplatila 1,316.150,21 KM

23.01.2019.
u 12:52

Budući da je Vlada Zapadnohercegovačke županije rebalansom proračuna za 2018. godinu stavku koja se odnosi na isplate sudskih izvršenja uvećala za milijun konvertibilnih maraka, posljednjih mjeseci intenzivirana je isplata zahtjeva po ovoj osnovi, piše Večernji list BiH. 

Prema informacijama iz Ministarstva financija Zapadnohercegovačke županije, od 1. 1. 2018. do 22. 1. 2019. godine na osnovi sudskih izvršenja isplaćena je 1,316.150,21 konvertibilna marka. Iz ovog ministarstva navode i kako je plaćanje vršeno temeljem redoslijeda zaprimanja pravomoćnih sudskih ovrha koje su teretile transakcijski račun. “Posljednjim plaćanjem došli smo do 1. 1. 2015. godine s ovrhama po redoslijedu zaprimanja”, kažu iz Ministarstva financija ove županije. Budući da su tijekom prošle godine i početkom ove vršene isplate za presude koje se odnose na 2011. i 2012. godinu, najveći broj odnosio se na prosvjetne djelatnike.

Tužbe podnesene 2013.

“Isplata koja je obuhvaćala djelatnike škola u 2018. godini iznosi 907.015,80 konvertibilnih maraka i tom prilikom isplaćene su glavnica i kamate za oko 250 osoba”, navedeno je iz Ministarstva financija Zapadnohercegovačke županije. Prema tvrdnjama sindikata prosvjetnih djelatnika, riječ je o dugovanjima koja su nastala 2011. i 2012. godine uslijed nepoštivanja određenih dijelova tadašnjeg kolektivnog ugovora. Tužbe su podnesene 2013. godine, a sudovi su presudili u korist zaposlenika u osnovnim i srednjim školama Zapadnohercegovačke županije. “Prosvjetni djelatnici koji imaju svoje presude ne trebaju ništa dodatno poduzimati, trebaju samo čekati kad će na njihov račun biti uplaćen presuđeni iznos, to ide po automatizmu onako kako su presude postajale izvršne - kaže Vesna Ćorluka, predsjednica Neovisnog sindikata osnovnih škola Zapadnohercegovačke županije.

Novi kolektivni ugovor

Dodaje kako, prema njezinim informacijama, ukupna dugovanja po osnovi tužbi prosvjetnih djelatnika u ovoj županiji iznose oko 3,000.000 konvertibilnih maraka.
Resorni ministar Toni Kraljević naglašava kako će se kontinuitet isplate sudskih presuda nastaviti i tijekom ove godine. Naime, u proračunu za 2019. godinu u ove svrhe planirano je 500.000 konvertibilnih maraka, međutim, za očekivati je, s obzirom na iskustvo iz 2018. i činjenicu da je isplata sudskih presuda u samom vrhu prioriteta Vlade ZHŽ-a, da bi taj iznos u slučaju rebalansa proračuna mogao biti uvećan. Podsjetimo i na činjenicu kako od potpisivanja kolektivnog ugovora, koji je trenutačno na snazi, odnosno od kolovoza 2017., nije bilo tužbi prosvjetnih djelatnika budući da Vlada Zapadnohercegovačke županije isti u potpunosti poštuje. Kako navedeni kolektivni ugovor istječe u veljači, Vlada Zapadnohercegovačke županije još krajem prošle godine počela je pregovore s predstavnicima sindikata osnovnog i srednjeg obrazovanja ove županije o usuglašavanju novog kolektivnog ugovora.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?