Sastanci u Vladi

ZHŽ nastavlja štititi najugroženije, priprema se pomoć realnom sektoru

17.04.2020.
u 09:00

U Zapadnohercegovačkoj županiji, u zgradi Vlade u Širokom Brijegu, održan je sastanak političkog vrha Hrvata u BiH predvođenih Draganom Čovićem, predsjednikom HDZ-a i HNS-a, ministrima financija na državnoj i federalnoj razini Vjekoslavom Bevandom i Jelkom Milićević, županijskim vodstvom predvođenim premijerom Zdenkom Ćosićem i ministrima te gospodarstvenicima. Uz epidemiološko stanje vezano uz koronavirus, glavni fokus bio je na gospodarskoj situaciji.

Mjere za pomoć

Premijer Ćosić u uvodu je kazao da se razgovaralo o mjerama koje više razine vlasti poduzimaju u sprječavanju gospodarskih posljedica izazvanih epidemijom koronavirusa, a u tom kontekstu ZHŽ je predstavio mjere koje priprema, a koje će biti obznanjene javnosti idućeg tjedna. - Naglasak je bio u zakonu koji je u proceduri na federalnoj razini, a koji smo nazvali “korona-zakon” koji se ozbiljnije bavi sprječavanjem gospodarskih posljedica izazvanih koronavirusom - kazao je Ćosić, piše Večernji list. Ministar financija i riznice BiH Vjekoslav Bevanda istaknuo je da je na Vijeću ministara usvojena izjava o pristupanju europskim fondovima.

- Također smo donijeli prenamjenu IPA sredstava u iznosu od 80 milijuna eura u borbi protiv pandemije i pomoć gospodarstvu. Odbor MMF-a i 330 milijuna eura za koje se nadamo da će biti raspoloživi na redu su 20. travnja. Pokrenuli smo pregovore sa svim velikim kreditorima o odgodi plaćanja obveza kako bismo oslobodili državni dug koji je lociran na državu, a poslije premješten na niže razine i to bi otvorilo mogućnost za dvije stvari. Jedna je borba protiv pandemije, a s druge strane gledamo prema njezinu završetku i pomoći onima kojima je zabranjeno raditi, a i onima koji se održavaju na životu jer je svaki početak težak - naglasio je Bevanda. Istaknuto je da će kriterij za 330 milijuna eura, u dijelu koji ide županijama, biti broj stanovnika uz korekcije dvjema najmanjim županijama. Tako bi ZHŽ-u trebalo pripasti oko 8 milijuna KM.

Zaštita najugroženijih

Ministar financija ZHŽ-a Toni Kraljević istaknuo je da je ova županija u nizu mjera dosad štitila najugroženije, a tako će biti i u budućnosti, a sredstva će biti i za realni sektor koji najviše puni proračun. O tome kako je gospodarstvenicima u ovom vremenu govorio je predsjednik Udruge gospodarstvenika Posušje Ivan Pavković koji je istaknuo da je u zgradi Vlade održan konstruktivan razgovor koji je trajao gotovo dva sata. - Nama gospodarstvenicima cilj je zadržati sva radna mjesta. Oni poslovi koji su skroz zatvoreni trebat će pomoć i Federacije i županije i mislim da će im se maksimalno izići ususret. Mi smo informirani da Federacija na razini s Ministarstvom financija i županijama radi na programu za spas gospodarstva - istaknuo je prvi čovjek posuških gospodarstvenika koji je istaknuo da je, na razini udruge, promet smanjen od 20 do 30 posto. - Mi ćemo pokušati raditi i izvući se iz ove krize u pomoć Vlade i županije - kazao je Pavković.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?