AccuWeather objavio dugoročnu prognozu

Zima bi zbog La Nine i u BiH mogla biti olujna

28.11.2022.
u 17:45

AccuWeatherova ekipa meteorologa sastavila je zimsku prognozu za Europu. Rastuće cijene električne energije i plina diljem kontinenta daju dodatnu težinu onome što će donijeti ova zima. Razdoblja hladnog vremena mogu donijeti posljedice u različitim aspektima europske ekonomije.

To bi moglo imati dugotrajne učinke na svakodnevni život stanovnika, kao i posljedice na turizam i trgovinu. Stručnjaci kažu da će na zimsku sezonu uvelike utjecati La Nina, oceanski i atmosferski fenomen koji je hladni pandan El Ninu.

Tijekom La Nine neuobičajeno niske temperature oceana šire se ekvatorijalnim Pacifikom, što zauzvrat stvara sustav povratnih informacija između oceana i atmosfere koji može utjecati na vremenske uvjete diljem svijeta - posebno na zimsku temperaturu i snijeg. Atmosferski uvjeti trebali bi ostati slični La Nini tijekom cijele zime zbog odstupanja između klimatskog fenomena i promijenjenih vremenskih uvjeta.

Što to znači za zimu 2022./23. diljem Europe? Budući da je ovo treća uzastopna zima pod utjecajem La Nine, ova sezona može donijeti pregršt sličnosti s prošlogodišnjim vremenom. Međutim, prognostičari AccuWeathera kažu da ova godina sadrži rijedak dio slagalice kojeg posljednjih godina nije bilo.

- Trostruka La Nina dogodila se samo tri puta od početka vođenja evidencije, a posljednja je bila početkom stoljeća, od 1998. do 2001. - objasnio je viši meteorolog AccuWeathera Alan Reppert. Prognostičari kažu kako postoje naznake da će opća oluja ove zime često ciljati južnu Europu. Lokacije diljem Portugala, Španjolske, južne Francuske, Italije i Balkana imaju veće izglede za pojavu češćih nevremena izazvanih kišom i vjetrom nego drugi dijelovi kontinenta.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?