stanovnici oprezni

Žitelji BiH stvaraju zalihe svjesni da ih ni jedna kriza ne zaobilazi

05.11.2021.
u 09:00

Cijeli svijet je na nekom rubu, isprepleću se zdravstvena, gospodarska i energetska kriza i zato je potrebno sigurnost temeljiti na 3P - promišljanje/predviđanje, planiranje i postupanje

Silom prilika ovdašnji stanovnici morali su misliti o budućnosti jer ni jedna vremena u BiH nisu bila ugodna. Razni režimi, političke zavrzlame, ratovi, bolesti..., sve to prelamalo se na ovdašnjim žiteljima, piše Večernji list BiH.

A to ih je i osnažilo te naučilo živjeti, unatoč svim poteškoćama s kojima bi se susreli. Sijalo se i sadilo više kako se ne bi došlo u situaciju da se ne može prehraniti obitelj, a te navike pomalo se vraćaju i danas.

Važnost pšenice

Cijeli svijet je na nekom rubu, isprepleću se zdravstvena, gospodarska i energetska kriza i zato je potrebno sigurnost temeljiti na 3P - promišljanje/predviđanje, planiranje i postupanje. Naša sugovornica Zdravka iz jednog mjesta u zapadnoj Hercegovini upravo tako je i postupila te je još prošle jeseni zasijala dovoljno pšenice kako bi mogla proizvesti dovoljno brašna da nahrani u nekoliko navrata sve svoje sumještane, a tu žitaricu koristi i za prehranu svoje svinje i peradi. Ovog ljeta je iz zemlje izvadila i tonu krumpira.

- Sve se to čuva u hladnim prostorijama koje se redovito prozračuju, a pazi se i da neka životinja ne uđe. Međutim, imam dovoljno mačaka kako bi one tradicionalne štetočine, poput štakora, teško prošle - kroz smijeh nam govori. Ističe da samo ove dvije namirnice uz dovoljno vode mogu ljude držati na životu.

- Ali ja sam proizvela svega. Imam domaće rakije i vina, sokova, pekmeza... pravila sam i više vrsta zimnice, poput ajvara, lovačke salate, ukiseljenih paprika, rajčica i krastavaca. Krajem studenoga je svinjokolja. Bit će mesa i za hladnjak i sušnicu. Kokoši mi donose jaja, a kad ostare, dobro dođu za juhu - priča nam.

Kaže i da uvijek ima higijenskih potrepština, a liječnike traži i da joj propišu lijekove koje koristi za više mjeseci da ne mora svako malo dolaziti.

Trajni proizvodi

Da je sa zalihama nekih proizvoda sve jednostavnije, potvrđuju i svojedobno izrečene riječi čovjeka koji je prošao kroz najteže zadatke. General Mate Laušić objasnio je kako mjesecima preživjeti bez odlaska u trgovinu.

- Najbolje je pripremiti konzerve različitih vrsta, od mesnog doručka, sardina, graha, kukuruza... Trajna je to hrana koja ima dug rok trajanja, pa može stajati. No treba imati i energetskih pločica, vitaminskih napitaka... Uz dovoljno brašna, soli i vode, čovjek može preživjeti mjesecima - kaže general.

Najljepše bi bilo navesti da do takvog scenarija ne može doći, no, prošla godina i prvi lockdown pokazali su sve manjkavosti ne samo BiH nego i puno razvijenijih država. I tu je pojedinac shvatio koliko ovisi sam o sebi. BiH je jedna od zemalja koju nije zaobišla ni jedna nepogoda, zato su građani oprezniji i svjesniji situacije u kojoj živimo, pa će većina žitelja imati određenu količinu hrane u zalihama.•

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije