Župa Gradnići

“Živimo bez ružnih riječi, recimo: hvala i oprosti”

04.02.2019.
u 10:00

Jučer su župljani Gradnića u općini Čitluk proslavili blagdan sv. Blaža, nebeskog zaštitnika župe. Pripravili su se trodnevnom duhovnom obnovom koju je predvodio fra Josip Ikić, prefekt i odgojitelj sjemeništaraca u Visokom i profesor u Franjevačkoj klasičnoj gimnaziji.

Blagoslovljeno mjesto

Župa Gradnići stara je hercegovačka župa u kojoj je 1871. rođen poznati franjevac, graditelj i spasitelj sirotinje fra Didak Buntić. Zbog sv. Blaža i fra Didaka župa Gradnići se posjetiteljima doima kao blagoslovljeno mjesto u kojem vjera snažno progovara. Svečanost je počela tradicionalnom procesijom župljana s kipom svetog Blaža kroz župnu crkvu u kojoj je euharistijsko slavlje predvodio fra Josip Ikić u koncelebraciji sa župnikom fra Nikolom Rosančićem i dekanom don Đurom Benderom. Fra Josip je kazao kako je sv. Blaž “mučenik iz četvrtog stoljeća čija slava traje i trajat će dovijeka” te dodao kako je on svjedočio svoju vjeru krvlju za Krista, a njegovi progonitelj i protivnici su ga omalovažili i ubili pa se do danas slavi kao velikan vjere i Crkve. - Došli smo ovdje Boga slaviti, zahvaliti mu za darove što smo ih primili, a za to smo se ovih dana pripremali, i svatko od vas ima neku potrebu, neku želju ili zahvalu staviti na oltar da Gospodin po zagovoru svetoga Blaža blagoslovi vas i vaše obitelji, da vam da tjelesno i duševno zdravlje - rekao je u svojoj propovijedi fra Josip Ikić.

Istinska vjera

Govorio je i o istinskoj vjeri sv. Blaža te vjernike poučavao kako treba živjeti pravim kršćanskim životom bez psovki, vrijeđanja, ružnih riječi i omalovažavanja. - Neka nam Gospodin po zagovoru sv. Blaža očisti ne samo grlo nego i jezik i usta, nek’ iz našeg grla, našeg srca i jezika izlaze samo lijepe riječi koje će hvaliti, koje će reći “hvala ti”, “oprosti”, koje će govoriti o ljubavi i s ljubavlju reći istinu - rekao je fra Josip. Svećenici su obavili tradicionalni obred grličanja, uz molitvu za duševno i tjelesno zdravlje vjernika, posebno zdravlje grla, a na zagovor svetog Blaža. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije