Upućeni zahtjevi za žurnu istragu o atentatu na hrvatskog dužnosnika

Živković u bolnici pod zaštitom policije, čekaju ga nove operacije

19.03.2022.
u 14:39

Matej Živković, zamjenik predsjednika Komisije za vrijednosne papire Federacije BiH, u stabilnom je stanju te se oporavlja nakon atentata i obavljene operacije na trbuhu, a kako smo doznali od njegovih bliskih prijatelja, konstantno ga čuvaju policijske snage, piše Večernji list BiH. To je i razumljivo s obzirom na okolnosti slučaja, ali i činjenicu da je atentat na Živkovića već jednom pokušan, i to sredinom veljače. Doznajemo i kako je operacija trbuha prošla dobro, međutim, zbog težine samih ozljeda donesena je odluka da se druga operacija, ona noge, ipak odgodi do ponedjeljka.

Pozivi institucijama

Oglasili su se i iz Komisije, istaknuvši kako vjeruju da će počinitelj kaznenog djela biti što skorije priveden pred lice pravde i pravomoćno osuđen. Uputivši poruke ohrabrenja ranjenom kolegi, iz Komisije su izrazili i zahvalnost na brzoj i profesionalnoj liječničkoj njezi.

- Ovim putem izražavamo povjerenje u nadležna istražna tijela koja rade na rasvjetljavanju ovoga čina i vjerujemo kako će počinitelj kaznenog djela biti što skorije priveden pred lice pravde i pravomoćno osuđen - navodi se u priopćenju.

Zahvalili su liječnicima i osoblju Hitne pomoći u Sarajevu i Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu koji su ga zbrinuli i vrijedno rade na Živkovićevu liječenju. Slučaj je alarmirao federalne institucije, a napose hrvatske kadrove u tijelima vlasti koji su jasni u zahtjevima da se provede detaljna istraga.
Tako je samo dan nakon atentata na Vladi Federacije BiH zatraženo od nadležnoga ministarstva da se dostave informacije o saznanjima i okolnostima ranjavanja Mateja Živkovića. Informacija je zatražena na prijedlog federalnog ministra pravosuđa Mate Jozića. Istodobno, na sjednici Vlade članovi su pozvali i da se u istragu uključi i Federalna uprava policije kako bi se pronašlo izvršitelja i privelo licu pravde, dok je upućen i prijedlog da FUP pripremi set mjera prevencije kako se ovo ubuduće ne bi događalo.
Slučaj, koji je potresao domaću javnost, izazvao je niz reakcija, a napose predstavnika hrvatskog naroda u institucijama Federacije koji su osudili napad te pozvali nadležne da provedu temeljitu istragu. Istodobno, slučaj je povukao i niz pitanja sigurnosne prirode, a napose kada je riječ o položaju hrvatskih kadrova u glavnom gradu.
Napad se dogodio u poslijepodnevnim satima 16. ožujka u sarajevskom naselju Dobrinja, a tom prilikom Živković je ranjen u trbuh i noge. Pucnjava se dogodila ispred njegova doma.
Osim policije, na mjestu događaja intervenirala je i Hitna pomoć, a o svemu je obaviješten dežurni tužitelj Tužiteljstva Sarajevske županije. Pritom su u medije izašle informacije i kako ovo nije prvi put da je pucano na Živkovića.

- Dana 15. veljače 2022. godine u 17.30 M. Ž. iz Sarajeva obavijestio je dežurnu službu Četvrte policijske uprave da je spomenutog dana u 16.45 u Ulici Miroslava Krleže, u općini Novi Grad Sarajevo, nepoznata osoba ispalila više hitaca iz vatrenog oružja. Tom prilikom nije bilo ozlijeđenih osoba. O svemu je obaviješten dežurni tužitelj Županijskog tužiteljstva Sarajevske županije. Očevid su obavili policijski službenici Uprave policije MUP-a Sarajevske županije koji nastavljaju rad na rasvjetljavanju i dokumentiranju navedenog događaja s obilježjem kaznenog djela - stoji u policijskom izvješću objavljenom 16. veljače ove godine.

Inače, Živković je visokopozicionirani federalni službenik koji radi u jednom od najznačajnijih ekonomskih tijela federalne uprave - Komisiji za vrijednosne papire.

Važnost institucije

Riječ je o instituciji o čijem djelovanju ovise brojni procesi od ekonomskog značaja za Federaciju. No, treba podsjetiti kako je dulje njezin rad bio obustavljen. Ipak, u rujnu prošle godine, a nakon duljeg razdoblja zastoja, konačno je bio imenovan novi saziv Komisije, a nakon čega su uslijedile brojne pozitivne reakcije, poglavito predstavnika poslovne zajednice čije djelovanje uvelike ovisi o postojanju jednog ovakvog tijela.

Atentat su osudili brojni dužnosnici, a među njima i predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara.

- Još ne znamo motive atentata, odnosno pokušaja ubojstva, ali čudno je što se dogodio na dan izvršenja atentata i ubojstva zamjenika ministra Federalnog ministarstva unutarnjih poslova Joze Leutara... Od nadležnih institucija tražim kvalitetnu i opsežnu istragu te da pronađu nalogodavce koji su naložili izvršenje ovog strašnog napada koji je još jedna opomena svima nama kako trebamo jačati pravni sustav, institucije države i pružiti odgovarajuću zaštitu svakom žitelju te ne dopustiti da se ovakav zločinački čin više ikada i ikome ponovi - poručio je Čavara, zaželjevši Živkoviću brz oporavak, a njegovoj obitelji punu potporu.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?