Nastavljen rast cijena

Život u BiH sve skuplji, više novca potrebno za meso, brašno, ogrjev...

24.03.2021.
u 16:14

Hrana i piće, stanovanje, ogrjev... samo su neki od proizvoda i usluga za koje su bh. građani bili primorani izdvajati više novca početkom ove godine, piše Večernji list BiH. 

 

Udar na proračun

Još prošle godine bh. građani osjetili su prvi udar na kućni proračun kada su za određene proizvode i usluge morali izdvajati više novca nego nekoliko mjeseci prije.

- Teško je pratiti variranje cijena kada se mijenjaju iz dana u dan. Primjerice, prošlog mjeseca morala sam izdvojiti znatno više novca nego prije pola godine. Iako nikada nisam posebno pratila rast cijena, on je sada itekako primjetan. To najbolje vidite kada kupujete iste proizvode, a novca imate manje nego prije. Ovo sada postaje već pretjerano, cijene lete u nebo, a mjesečni prihodi su isti, a kod velikog broja ljudi i niži zbog cijele situacije s koronavirusom. Krajnje je vrijeme da se nešto mijenja, odnosno da se rast cijena zaustavi ili da mjesečni prihodi počnu pratiti rast cijena - kaže nam umirovljena Mostarka. Koliko su cijene rasle, najbolje pokazuje podatak da u veljači prosječna plaća nije uspjela pokriti ni polovinu potrošačke košarice. Prema izračunu Saveza samostalnih sindikata BiH, za potrošačku košaricu u prošlom mjesecu bilo je potrebno izdvojiti 1988,56 KM, a prosječna plaća, prema posljednjem objavljenom podatku FZS-a, iznosila je 993 KM, stoga je pokrivenost potrošačke košarice prosječnom plaćom u prošlom mjesecu iznosila 49,93%. Promatrajući poskupljenja koja prate bh. građane, vidljivo je kako su početkom ove godine izdvajali više novca za osnovne namirnice. Samo za brašno izdvajali su 10 posto više novca nego početkom prošle godine. Tako su kilogram brašna u trgovinama plaćali 1,10 KM, dok su godinu dana prije za istu količinu izdvajali 10 feninga manje. Litra ulja u siječnju ove godine, prema podacima Agencije za statistiku BiH, stajala ih je 2,40 KM, a 12 mjeseci prije za isti proizvod bilo je potrebno izdvojiti 2 KM. Cijena junetine bez kosti u godinu dana skočila je za 30 feninga pa je, prema podacima, u siječnju ove godine iznosila 13,50 KM. Za kilogram svježe pastrve početkom ove godine također je bilo potrebno izdvojiti 20 feninga više. Margarinu je, prema podacima, pala cijena za 10 feninga.

 

Više cijene

Neke vrste voća i povrća također su imale višu cijenu, pa su bh. građani za kilogram jabuka izdvajali 1,70 KM, odnosno 20 feninga više nego prošle godine. Isto toliko više novca izdvajali su i za kilogram graha. Ove godine stajao je 4,70 KM, dok je prije za istu količinu izdvajano 4,50 KM. Više novca izdvajalo se i za odjevne predmete.

Muška potkošulja, primjerice, lani je stajala 7 KM i u ovoj godini cijena je narasla za 50 feninga. Ženske čarape su pak bile skuplje za 10 feninga, a i za dječje hlače bilo je potrebno izdvojiti više novca. I cijene proizvoda i usluga su rasle, a jedna od važnijih stvari je ogrjev. Mrki ugljen po toni bio je skuplji za više od 2 marke, dok je cijena drva za ogrjev ostala ista. Zemni plin ove je godine po kubnom metru bio jeftiniji za 10 feninga. Uz navedeno, prema podacima FZS-a, nove, više cijene zabilježene su i u odjeljcima prijevoza, stanovanja... •

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?