Mostaru stižu čestitke i pohvale u povodu odluke o promjeni spornih naziva ulica

Značajan korak prema iskrenom i istinskom pomirenju svih naroda

16.07.2022.
u 08:23

 

Veleposlanik Izraela za Albaniju i BiH Noah Gal Gendler više je puta bio u posjetu BiH i susretao se s visokim dužnosnicima kako bi se ojačali međusobni odnosi dviju zemalja. Podržao je svojom nazočnošću i potpisivanje Memorandum o suradnji između Sveučilišta u Mostaru i Azrieli Collegea iz Izraela s Duškom Kovačevićem, veleposlanikom BiH u Izraelu.

Mračna prošlost

Pri posjetu BiH jedno je pitanje uvijek bilo prisutno, za koje do ovoga tjedna nije bilo rješenja - promjena spornih naziva ulica koji podsjećaju na mračnu prošlost. Nakon usvajanja odluke o promjeni naziva ulica u Mostaru veleposlanik Noah Gal Gendler uputio je pismo čestitke i pohvale tim povodom članu Kolegija Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH i predsjedniku HNS-a BiH i HDZ-a BiH Draganu Čoviću, gradonačelniku Grada Mostara Mariju Kordiću i predsjedniku Židovske općine Mostar Amiru Grossu Kabiriju.

- Dopustite da vam uputim istinske i iskrene čestitke te pohvale za povijesnu odluku Grada Mostara od 14. srpnja, kojom su promijenjeni nazivi ulica dani po vrlo kontroverznim osobama, a koje su predugo opterećivale odnose naših naroda. Ovo, bez sumnje, predstavlja iznimno hrabar potez koji će sigurno pomoći Mostaru da krene dalje u pravom smjeru. Vjerujem da ova odluka predstavlja potez zbog kojega su stanovnici ovoga grada još više ponosni što žive u Mostaru. Nakon usvajanja odluke o promjeni naziva ulica u Mostaru, odluku su pozdravili i veleposlanik SAD-a u BiH Michael Murphy i visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt te su pozvali Banju Luku i Sarajevo da učine isto. Mostar je prvi grad u BiH koji je učinio ovaj korak te još jednom pokazao da može biti primjer svim gradovima u državi. Samo obrazovanjem i poznavanjem povijesti možemo zaploviti brodom prema svjetlijoj budućnosti.

Iznimno značenje

Veleposlanik Izraela za Albaniju i BiH Noah Gal Gendler u svome pismu također je istaknuo: - Moram reći da je ova odluka posebno značajna za nas u Izraelu i za cijeli židovski svijet zato što smo duboko bili povrijeđeni odavanjem počasti takvim osobama, a iz najmračnijih razloga koje povijest poznaje. Stoga je za nas ovo od iznimnog značaja. Mislimo kako će ova odluka nesumnjivo pomoći da se još više ojačaju odnosi među našim narodima… Ova odluka predstavlja iznimno značajan korak prema iskrenom i istinskom pomirenju svih naroda u BiH, državi za koju svi mi bezrezervno radimo sa željom da postane najponosnija moguća država. Ako mogu dodati, ovaj dan, kada je donesena odluka, zaista je sjajan dan za BiH. Gradonačelnik Grada Mostara, Mario Kordić nakon usvajanje odluke o promjeni naziva ulica rekao je: - Trebamo poslati sliku kako imamo snage donijeti ovakve odluke i pokazati vani i prema svijetu da Gradsko vijeće Mostara zna i može rješavati probleme. • 



 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?