Zoran Galić

'Znamo tko je osoba koja nagovarala migrante na nasilan prelazak, hrvatski je državljanin'

Foto: Slavko Midžor/Pixsell
1/2
26.10.2018.
u 12:08

Zoran Galić, direktor Granične policije BiH rekao je da postoji mogućnost da se migranti ponovno organiziraju i pokušavaju prijeći državnu granicu

Situacija na GP Maljevac danas je mirna. U ovom trenutku i dalje se u improviziranom kampu, udaljenom 200-tinjak metara od granice, nalazi oko 120 migranata. Granični prijelaz s hrvatske strane i dalje je zatvoren. 

"Čitav četvrtak i tijekom petka pregovaramo s migrantima oko odlaska u neki od prihvatnih centara na području Unsko-sanske županije. Postoji mogućnost da se migrante, ako se nađe adekvatni centar, smjesti na bilo koje područje BiH. Ministarstvo USŽ s institucijama traži adekvatno rješenje, odnosno prihvatni centar koji će imati najbolje higijensko-sanitarne uvjete za prihvat migranata. 

S ljudske i humanitarne strane smatram da se taj problem treba riješiti što prije, tijekom ovog dana, kako bi migranti koji već treći dan spavaju pod otvorenim nebom dobili novi smještaj. Rješenje nije da ostanu ovdje u improviziranom kampu tako blizu međunarodne granice. Odavde moraju otići i naša će ih granična policija onog trenutka kad ćemo dobiti informaciju o najboljem prihvatnom centru i izmjestiti na tu lokaciju", kazala je Sanela Dujković, glasnogovornica granične policije BiH. 

U emisiji Otvoreno HRT-a sinoć je među ostalima gostovao i Zoran Galić, direktor Granične policije BiH.

"Analizirajući sigurnosno stanje možemo reći da je zadovoljavajuće i pod kontrolom", rekao je Galić.

Dodao je da postoji mogućnost da se migranti ponovno organiziraju i pokušavaju prijeći državnu granicu, te naglasio da je granična policija BiH sinoć stanje na Maljevcu stavila pod kontrolu i migrante udaljila na zaobilazni put koji ide prema Velikoj Kladuši.

Istaknuo je i da je granična policija BiH jednu osobu, koja je inače hrvatski državljanin porijeklom iz Irana, uhitila.

"Ta osoba je hodala po Velikoj Kladuši i Bihaću i dovodila migrante u ovu situaciju. Bila je inicijator ovakvih nasilnih pokušaja prelaska držane granice. Toj osobi određen je jednomjesečni pritvor", rekao je dodavši da se ta osoba dovodila i u vezu s kaznenim djelom krijumčarenja ljudi.

Situacija na granici od četvrtka je mirna, nema pokušaja proboja kordona specijalne policije BiH, a migranti koji su ostali ne stvaraju nikakve probleme. Među njima je dosta djece i žena koji ne žele u kamp u Velikoj Kladuši jer, kažu, taj prihvatni centar nema uvjete, na kiši i hladnoći čekali bi rasplet svoje sudbine.  

Ključne riječi

Komentara 1

Avatar Jero
Jero
12:12 26.10.2018.

U Bosni se hapsi, a ne uhićuje.

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?