DOBRE VIJESTI

Znanstvenici su razvili duhan bez nikotina, sastojka koji je glavni uzročnik ovisnosti o cigaretama

19.09.2019.
u 15:10

Do danas nitko u svijetu nije uspio do te mjere smanjiti udio nikotina, a ove vijesti bi mogle biti važne u budućnosti

Znanstvenici su objavili da su stvorili tip duhana gotovo potpuno lišen nikotina, a taj uspjeh mogao bit utrti put za dizajniranje nove vrste cigarete koja bi stvarala manju pušačku ovisnost. 

Njemačko tehnološko sveučilište TU iz Dortmunda objavilo je da su znanstvenici uspjeli genetski modificirati duhan Virgina tako što su znatno smanjili koncentraciju visokoovisne tvari, na samo jedn četvrtinu stotnine.

Svjetska zdravstvena organizacija i nekoliko drugih srodnih tijela pozvali su vlade na istraživanje mogućnosti za smanjenje količine nikotina, a upravo je nikotin glavni uzročnik ovisnosti o cigareta.

Cigareta sadrži 4.800 drugih kemijskih tvari, od kojih je nekih 70 vjerojatno kancerogeno.

"Umjesto 16 miligrama, svaki gram duhana sada sadrži samo 0,04 miligrama nikotina," kazao je voditelj istraživanja Felix Stehle o njihovu izumu.

"Do danas nitko u svijetu nije uspio do te mjere smanjiti udio nikotina", dodao je Stehle.

Znanstvenici koji su rezultate svog rada ponajprije objavili u časopisu Plant Biotechnology Journal, kazali su da su se koristili tehnologijom genetskih škara kako bi izrezali šest gena koji su relevantni za proizvodnju nikotina. 

Biljka je uspjela rekonstruirati nedostajuće gene, ali je rekonstrukcija manjkava. Taj proces vjerojatno se može primijeniti na bilo koju biljku duhana, rekao je Stehle. 

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?