TKO BI REKAO

Znate li koji je rok trajanja ovim namirnicama? Mogu stajati i duže

shutterstock
19.03.2020.
u 11:20

Većina ljudi ne zna da određene namirnice mogu duže stajati nego što im piše na pakiranju

Većina ljudi je napravila zalihe namirnica u svojim kućanstvima, sve kako bi se osjećali sigurno u vrijeme pandemije koronavirusa. Iako većina namirnica ima određen rok trajanja na pakiranju, neke namirnice mogu trajati i duže nego što mislite, prenosi insider.com.

Sušeno voće može trajati i po nekoliko mjeseci, a čak i do godine danas. Potrebno ga je samo spremiti u dobro zatvorenu posudu kako se ne bi pokvarilo te će tako trajati šest mjeseci duže nego inače.

Brašno može isto trajati do godinu dana, ali samo ako se sprema u hladnjak. Najbolji način za provjeravanje koliko je brašno sigurno za konzumaciju je pomoću mirisa.

Pokvareno brašno imat će kiselkasti miris. Tjestenina može trajati i nekoliko godina, ako se posprema u smočnicu u dobro zatvorenoj posudi. Skuhana tjestenina traje tri do četiri dana, kada se spremi u hladnjak.

Krumpir može biti dobar i nakon nekoliko mjeseci, samo je važno da se pravilno pohrani kako ne bi počeli rasti korjenčići. Trebao bi se spremiti na mračno i hladno mjesto jer sunce i svjetlost kvari krumpir te on može izazvati trovanje hranom. Ako se jaja pravilno spreme, mogu trajati od 45 do 90 dana. Trebate ih pohraniti u hladnjak ili na neko hladno mjesto, a najlakši način za provjeru jesu li se jaja pokvarila je pomoću ‘testa plutanja’. Ako jaje pluta u vodi sobne temperature, pokvareno je.

Kruh će u zamrzivaču će ostati svjež. Kupljeni kruh na kuhinjskoj podlozi će ostati svjež tjedan dana, a u zamrzivaču može ostati svjež i do tri mjeseca. Kruh prije smrzavanja narežite na kriške ili komade i spremite u zamrzivač.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?