korisni savjeti

Znate li prepoznati je li kava svježa - naučite kako je pravilno pohranjivati i koja najdulje traje

07.11.2021.
u 10:45

Vjerojatno znate prepoznati kada kava nije ukusna, no je li kava koju imate i svježa?

Prije nego skuhate novu kavu, na umu morate imati i neke informacije koje će vam otkriti imate li u rukama svježu kavu najboljeg okusa. Može li se kava pokvariti kao neke druge namirnice u kuhinji? Odgovor je ne jer se ustvari ne kvari, niti od stare kave možete imati zdravstvenih problema.

No ako do zrna kave dođe vlaga, tada se ona ne bi trebala više koristiti i trebali biste ju baciti. Kava je suha namirnica koje se pakira kako bi takva i ostala, a ne postoji neki određeni datum do kada traje. Zrna kave će dugo biti dobra za korištenje ako se pravilno pohranjuju. No loša je vijest da kava nakon što istekne rok trajanja, a i ako nije pravilno pohranjena, gubi na okusu i svježini.

 

Ljubitelji kave vole da je ona ukusna i sigurno bi u ponedjeljak u jutro bili jako razočarani da skuhaju kavu koja to više nije. Donosimo mali vodič o kavi i kako ju pravilno pohraniti.

KAVA U ZRNU

Kava u zrnu najdulje traje, pa je dobra ideja da je tako i čuvate sve do trenutka kada ćete je kuhati. Zrno meljite nekoliko minuta prije nego čete kavu skuhati ako želite uživati u svježini okusa. Kava u zrnu se treba potrošiti u roku od 4 tjedna.

MLJEVENA KAVA

Kako smo rekli, najbolje je kavu samljeti prije samog korištenja, a ako kupujete već mljevenu, najbolje bi ju bilo iskoristiti u roku 2 tjedna.

KUHANA KAVA

Odmah ju konzumirajte, ako ne odmah u roku od 12 sati i čuvajte je na sobnoj temperaturi. Može se čuvati i u hladnjaku do 3 dana.

INSTANT KAVA

Ako ju već morate piti, iskoristite ju dva do tri tjedna nakon otvaranja pakiranja.

 

KAKO PRAVILNO POHRANJIVATI KAVU?

Ako ne znate kako se to radi, vrijeme je da otkrijete.

Pravilno zatvorite kavu – preporučuje se u tamnu posudu koju ćete staviti na hladno i tamno mjesto.

Kupite odgovarajuću količinu – ne kupujete više od onog što možete potrošiti u par tjedana.

Pazite na vlagu – kavu je najbolje pohraniti u kuhinjski element jer je tamo nešto niža temperatura i manja mogućnost stvaranja vlage.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?