BRUXELLES

Zovko: Stabilan i siguran zapadni Balkan preduvjet je stabilne i sigurne Europske unije

04.05.2022.
u 14:19

Zastupnica u Europskom parlamentu i potpredsjednica Odbora za vanjske poslove Željana Zovko sudjelovala je danas na panel raspravi s građanima u okviru Konferencije o budućnosti Europe, u organizaciji Ministarstva vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske i Sveučilišta u Mostaru.

Zovko je zajedno sa zamjenikom ministrice vanjskih poslova BiH Josipom Brkićem i profesorom sa Sveučilišta u Mostaru Draženom Barbarićem raspravljala o globalnoj i regionalnoj ulozi Europske unije u odgovoru na transnacionalne izazove. U svom izlaganju, pohvalila je jedinstveni stav Europske unije u vanjskoj politici, osobito vidljiv u osnaživanju europske obrane i odgovoru na rusku invaziju. Upozorila je pritom da zapadni Balkan i europske integracije zemalja u okruženju moraju ostati glavni prioritet EU-a: „Ruska invazija imat će učinak na zapadni Balkan. EU bi trebala uložiti napore, financijska sredstva i vrijeme u rad sa svojim partnerima u regiji kako bi nastavili s europskim integracijama“.

Zastupnica Zovko je spomenula i nedavno usvojeni Strateški kompas koji potvrđuje kako je politika proširenja EU-a od velike važnosti za Europsku uniju i koji prepoznaje potrebu za postizanjem dogovora o izbornoj reformi u Bosni i Hercegovini i poštivanju prava konstitutivnih naroda. Potom je istaknula kako upravo završava rad na izmjenama i dopunama parlamentarnog izvješća o Bosni i Hercegovini. „Nacrt teksta već priznaje prava konstitutivnih naroda i građana, ali ću zajedno s drugim hrvatskim kolegama iznijeti prijedloge teksta koji će razraditi potrebu poštivanja legitimnog predstavljanja kroz izborne reforme te poštivanje kulturnih i obrazovnih prava“ – dodala je Zovko.

„Dok bi EU trebala razumjeti o čemu se radi u regiji, politički čelnici u ovim zemljama bi trebali postići potrebne kompromise kako bi krenuli naprijed. Stabilan i siguran zapadni Balkan preduvjet je stabilne i sigurne Europske unije“ – zaključila je Zovko.

Na skupu su također sudjelovali i ministar vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske Gordan Grlić Radman, potpredsjednica Europske komisije za demokraciju i demografiju Dubravka Šuica, predsjednik Vlade Hercegovačko-neretvanske županije Nevenko Herceg, gradonačelnik Mostara Mario Kordić te rektor Sveučilišta u Mostaru Zoran Tomić.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?