Blagdan Presvetog Imena Marijina

Župa Gromiljak slavi nebeskog zaštitnika

12.09.2021.
u 14:06

Misnim slavljem kojeg je uz sudjelovanje brojnih većenika, većinom iz župa Kreševskog dekanata, predslavio mons.dr. Slađan Ćosić, generalni vikar Vrhbosanske nadbiskupije, u Gromiljaku je danas na poseban način obilježen blagdan Presvetog Imena Marijina. Gromiljak je jedna od tri župe Vrhbosanske nadbiskupije koje su za svojeg nebeskog zaštitnika uzele blagdan Imena Marijina kojeg Katolička crkva slavi 12. rujna u čast imena Blažene Djevice Marije. Prema odluci pape Inocenta XI. u kalendar Rimokatoličke crkve ovaj je blagdan uvršten 1684. godine u spomen na pobjedu u bitci kod Beča 1683. godine koja je pripisana Marijinom zagovoru.

Na početku mise služene u dvorištu župne crkve posvećene Imenu Marijinu u Gromiljaku, okupljene vjernike Gromiljaka, ali i okolnih župa iz Lepeničke ali i Lašvanske doline, pozdravio je vlč. Ilija Karlović, gromiljački župnik. Govoreći o Blaženoj Djevici Mariji, mons. Slađan Ćosić u svojoj je propovjedi govorio o veličini Majke Božije. „Marija je uzor svakome čovjeku, uzor vjere, kršćanskog života, uzor majčinstva ali i uzor u služenju Bogu i vršenju Božje riječi“, naglasio je generalni vikar Vrhobosanske nadbiskupije. Mnoštvo vjernika okupljeni na proslavi patrona župe Gromiljak, imalo je priliku poklonit se i moliti pred zavjetnom slikom Majke Božije koja je za ovu prigodu bila izložena ispred crkve.

Nakon mise, uslijedio je i blagoslov školske djece. Slavlje zaštitnice župe Gromiljak nastavilo se u crkvenom dvorištu tradicionalnim pučkim veseljem. Pored Gromiljaka, župe smještene u općini Kiseljak u središnjoj Bosni, blagdan Imena Marijina zaštitnik i dvije župe u Posavini, Svilaja i Oštre Luke.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije