Nakon sastanka s Borisovom

Zvizdić: Bilo kakav oblik radikalizma nije i neće biti dozvoljen u BiH

27.10.2017.
u 13:25

Predsjedatelj Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić je nakon sastanka s izaslanstvom Republike Bugarske, odgovarajući na pitanje novinara iz Bugarske, izjavio da je Bosna i Hercegovina zemlja Bosanaca i Hercegovaca i da pripada isključivo i samo građanima BiH.

Po njegovim riječima, tako je bilo, tako će i ostati.

- Bosna i Hercegovina ima dobre odnose s Turskom, ali Turska se nikada nije umiješala u unutarnje poslove Bosne i Hercegovine, niti je pokušala utjecati na realizaciju naših baznih prioriteta, a oni su europske integracije i NATO integracije. U tom smislu smo uvijek imali podršku Turske na realizaciji tih osnovnih ciljeva - kazao je Zvizdić, odgovarajući novinaru iz Bugarske koji je postavio pitanje u vezi s navodima da je BiH ostavljena u "naslijeđe turskom predsjedniku Redžepu Tajipu Erdoganu".

Napomenuo je da BiH pripada Europskoj uniji i europskom kontinentu.

- U kulturološkom smislu, posljednjih 150 godina je BiH isključivo vezana za dominantne tijekove europske kulture. Mi poštujemo našu vjeru i našu tradiciju. Islam u BiH je zasigurno jedan od najtolerantnijih oblika islama na svijetu - naveo je Zvizdić.

Dodao je da "smo ponosni na moralnu, etičku ispravnost i tolerantnost islama u BiH“.

- Bilo kakakv oblik radikalizma nije i neće biti dozvoljen i nigdje u BiH ne postoje bilo kakve baze ili bilo kakvi kampovi - naglasio je Zvizdić, odgovorajući na pitanje postoje li na teritoriju BiH baze radikalnog islama.

Po njegovim riječima, to je službeni izvještaj bh. obavještajnih agencija koji je potvrđen od europskih agencija s kojima agencije BiH imaju sporazum.

Napomenuo je da BiH ima potpisan sporazum sa EUROPOL-om, te redovitu suradnju i sa svim agencijama u regiji, Europi i svijetu.

- Oni govore o sljedećim podacima, u zadnje dvije godine nije ni jedan državljanin BiH otišao na ratište u Siriji. Oni koji su se vratili, a ukupno ih je bilo 46, se nalaze pod kontrolom ovlaštenih državih institucija. U BiH nema i neće biti bilo kakvoga kampa koji bi mogao biti vezan za bilo koji oblik radikalizma ili terorizma - istaknuo je Zvizdić.

Naglasio je da je riječ o neistinitim informacijama i jednoj vrsti „specijalnog rata“ koji se vodi protiv BiH.

Premijer Republike Bugarske Boyko Borisov je kazao da su se Zvizdić i on dogovorili da specijalne službe, a i oni sami, surađuju u pogledu suzbijanja terorizma.

- Mi se zalažemo za to da sve balkanske zemlje pristupe NATO-u da bi se jamčila sigurnost. Zalažemo se za opću europsku obranu. Zato se izdvajaju sredstva iz EU - kazao je Borisov.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije