Predsjedatelj Vijeća ministara BiH

Zvizdić: Konačan stav o trošarinama nakon razgovora sa svim parlamentarcima

27.09.2017.
u 18:00

 Predsjedatelj Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić danas je održao sastanke sa članovima klubova Demokratske fronte (DF) i SDP-a BiH u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, s kojima je razgovarao o usvajanju seta zakona o trošarinama na naftu i naftne derivate.

- Razgovori su protekli u atmosferi međusobnog uvažavanja, bili su korektni i veoma korisni za mene obzirom na određene sugestije i razgovore koje smo imali o svim specifičnim detaljima u vezi teme trošarina. Imao sam potrebu da razgovaram sa klubovima zastupnika i to ću nastaviti sa svim klubovima i svim zastupnicima koji budu htjeli čuti nove detalje o trošarinama iz nekoliko razloga - izjavio je Zvizdić nakon današnjih sastanaka.

Prvi razlog, po njegovim riječima, jeste da predoči benefite koje bi BiH dobila poslije usvajanja zakona o trošarinama, odnosno nakon što je potpisan Ugovor o transportnoj zajednici, te mogućnostima da dobijemo grant i kreditna sredstva. Drugi razlog, kako je naveo, jeste da odgovori na eventualna pitanja i treći, kako je kazao, najvažniji jeste da čuje prijedloge i sugestije od parlamentaraca, koji bi poslije eventualne ugradnje u nove prijedloge zakona, omogućili minumum zajedničke platforme za izglasavanje tih zakona, a koji bi na neki način bili pokretač značajnog i novog investicionog ciklusa kada je riječ o cestogradnji u BiH.

Zvizdić je dodao da danas nije predočio gotova rješenja, već da je htio od zastupnika čuti određene prijedloge i sugestije koje bi eventualno mogli prihvatiti i ugraditi u novi prijedlog zakona o trošarinama koji će sigurno, naglasio je, imati veći nivo transparentnosti u prikupljanju i trošenju sredstva i moguće i nove omjere unutar već ranije definiranih prijedloga 10 plus 5.

Potvrdio je da postoji i mogućnost da povećanje bude niže od 0,15 feninga po litru ukoliko se takav prijedlog pokaže racionalnim i opravdanim i ako bude zajednički stav zastupnika. 

- Vidjet ćemo u kom pravcu i na bazi analiza koje priprema UO UIO, pa ćemo nakon obavljenih razgovora sa svim zastupnicima, kao Vijeće ministara donijeti neke naše konačne stavove - naveo je Zvizdić.

Naglasio je da su danas tek otpočeli razgovore, te da je stupio u kontakt s predsjednicima skoro svih klubova i sa zastupnicima koji nemaju klubove u Zastupničkom domu PBiH i od većine njih očekuje termine za sastanak.      

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?