predsjedatelj vijeća ministara

Zvizdić na Summitu lidera zemalja zapadnog Balkana u Parizu

Zvizdić
04.07.2016.
u 19:30

Predsjedatelj Vijeća ministara BiH  Denis Zvizdić, zajedno sa premijerima regije, sudjelovao je na Summitu lidera zemalja zapadnog Balkana koji je održan u Jelisejskoj palači u Parizu. Domaćin summita je bio francuski predsjednik Francois Hollande, a skupu su prisustvovali i njemačka kancelarka Angela Merkel i italijanski premijer Matteo Renzi.

Na plenarnoj sjednici je  razgovarano o europskoj perspektivi regiji i suradnji u domenu migracija, sigurnosti i borbe protiv terorizma. Uvodnu riječ je održao  francuski predsjednik Francois Hollande i tom prilikom rekao da zapadni Balkan ima jasnu europsku perspektivu, te ohrabrio države da nastave sa EU integracijama.

Obraćajući se prisutnima, predsjedatelj Zvizdić je čestitao predsjedniku Hollandeu na odličnoj organizaciji summita i na ukazanom gostoprimstvu. On je istaknuo da se prije samo desetak dana desio BREXIT koji je otvorio brojne dileme i brojna pitanja. Rekao je da u ovom trenutku niko sa sigurnošću ne može predvidjeti sve posljedice ovog događaja, ali da je siguran da su u trenutku objavjivanja rezultata referenduma mnogi građani Europske unije, kao i zemalja zapadnog Balkana bili tužni.

- Upravo u tom kontekstu, mi, premijeri zapadnog Balkana, današnji summit, a posebno njegove poruke, doživljavamo kao snažan inpuls našoj europskoj perspektivi, daljem ekonomskom i demokratskom razvoju i regionalnom povezivanju koje vodi ka većem nivou suradnje, međusobnog razumijevanja i povjerenja. Jer članstvo u EU za nas u BiH, ali i za kompletan prostor europskog kontinenta sa kojeg ja dolazim, ne predstavlja samo geostrateški, politički ili ekonomski cilj. Članstvo u EU za nas je sinonim stabilnosti i mira, jačanja vladavine prava i stvarne demokratizacije našeg društva kao procesa koji predstavljaju  condicio sine qua non našeg razvoja -  rekao je tijekom obraćanja predsjedatelj Zvizdić.

On je rekao i da je Europska unija najvažniji vanjskopolitički prioritet i da je BiH, bez obzira na probleme, u potpunosti opredijeljena da vrijedno i uporno nastavi raditi na pronalaženju rješenja i na daljem dinamiziranju europskih integracija BiH.

- Tako ćemo danas potpisati Sporazum o uspostavljanju Regionalnog ureda  za mlade, po uzoru na francusko – njemački ured za mlade, uspostavljen prije više od pola stoljeća -  rekao je predsjedatelj Zvizdić i naglasio da je upravo taj ured daje primjer i predstavlja dobru paradigmu svih izazova koje je Europa prošla u tom razdoblju, ali i benefita koji su uslijedili poslije takvih vizionarskih odluka. Rekao je da je mudrost i hrabrost njenih utemeljitelja koji su u teškim trenucima imali dovoljno odlučnosti i snage da savladaju predrasude i da politiku konfrontacije zamijene politikom suradnje i povezivanja kao temeljima tadašnje, ali i sadašnje Europske unije.

 - Upravo takva politika budućnosti, koja za zemlje zapadnog Balkana predstavlja perspektivu članstva u Europsku uniju jeste i ostaje najsnažniji poticaj za provođenje  reformi, ali i za napore u pravcu pomirenja i vraćanja povjerenja u regiji. Ona je nesumnjvo doprinijela da  se sva otvorena pitanja u regiji rješavaju dijalogom. Uspješnost dijaloga između zemalja regije po različitim pitanjima, počev od graničnih, pa sve do ekonomskih, pokazala je da politika proširenja Europske unije i dalje predstavalja snažnu motivacijsku snagu i integracijski faktor na zemlje zapadnog Balkana -rekao je predsjedatelj Zvizdić.

Izrazio je uvjerenje da Europska unija nije cjelovita bez uključenja i država zapadnog Balkana, te je izrazio nadu da će politika proširenja prema zemljama regije zapadnog Balkana i dalje ostati u fokusu politike EU što je važno za prosperitetnu budućnost naše regije.

Predsjedatelj Zvizdić je upoznao prisutne sa realizacijom brojnih reformi koje su dovele do produktivne ekonomske i političke transformacije i spomenuo unapređenje poslovnog okruženja, rast BDP-a, povećanje izvoza, smanjenje vanjskotrgovinskog deficita, povećanje broja turista i otvaranje više od 20 tisuća radnih mjesta, dominantno u realnom sektoru. Rekao je da ostaje još puno posla i da je BiH spremna za provođenje reformi, ali i da bez podrške  i bez novih investicija to neće biti moguće realizirati u obimu koji želimo i u dinamici koja bi nam omogućila ubrzanu regionalnu i europsku integraciju.

Govoreći o nedavnim terorističkim aktima i o djelovanju nasilnih ekstremističkih pokreta širom kontinenta, predsjedatelj Zvizdić je rekao da u ovom trenutku, više nego ikad prije, je potrebno promovirati civilizacijske vrijednosti i poruke mira, tolerancije i razumijevanja na kojima i počiva europski pokret.

- Mi u BiH vjerujemo da terorizam može bti poražen samo koordiniranim djelovanjem  i kroz preventivan i sveobuhvatan pristup koji uključuje aktivno sudjelovanje i suradnju svih država. Bosna i Hercegovina aktivno sudjeluje u borbi protiv terorizma, uključujući borbu protiv radikalizacije i nasilnog ekstremizma. Želimo preuzeti još aktivniju ulogu u procesu razvoja regionalnog sigurnosnog sistema kako bi zajedno s ostalim zemljama mogli odgovoriti na aktualne sigurnosne izazove i na taj način doprinijeti europskoj sigurnosti u cjelini - rekao je Zvizdić.

Ukazao je na potrebu da je neophodno da se problemi u vezi sa sigurnošću rješavaju kroz horizontalni i integrirani pristup, obuhvatanjem svih stubova sigurnosti, a to su: borba protiv terorizma, borba protiv teškog i organizovanog kriminala i granične sigurnosti.

Predsjedatelj Zvizdić je istaknuo činjenicu da je BiH bila prva zemlja u regiji koja je usvojila Zakon o zabrani sudjelovanja na stranim ratištima, te višegodišnje strategije za borbu protiv organiziranog kriminala i prevenciju i borbu protiv terorizma.

Govoreći o migrantskoj krizi, predsjedatelj Zvizdić je, između ostalog, rekao da  je BiH iako trenutno nije izložena većem prilivu migranata, poduzela sveobuhvatne mjere u slučaju masovnijeg dolaska izbjeglica.

- To su mjere koje sadrže sigurnosnu i humanitarnu komponentu.Vjerujemo da je rješenje ilegalne migracije moguće samo na koordiniranom globalnom nivou, što podrazumijeva rješavanje uzroka ovih masovnih kretanja migranata i izbjeglica - rekao je Zvizdić.

 Na kraju izlaganja, Zvizdić je zahvalio na organizaciji konferencije i na snažnoj opredijeljenosti Europske unije da zadrži fokus na zapadnom Balkanu.

Predsjedatelj Zvizdić je zajedno s premijerima Albanije, Makedonije, Kosova, Crne Gore i Srbije potpisao Sporazum o osnivanju  Regionalnog ureda za suradnju mladih (RYCO), priopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?