Počela sjednica

Izaslanstvo Srbije svečano dočekano, ministri razmatraju 30 točki dnevnog reda

sjednica
04.11.2015.
u 09:46

Izaslanstvo Vlade Republike Srbije s premijerom Aleksandrom Vučićem na čelu ispred Parlamentarne skupštine BiH dočekao je predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić

Srbijansko izaslanstvo dočekano je uz najviše vojne počasti, a premijer Srbije Aleksandar Vučić zajedno sa Zvizdićem poklonio se zastavi BiH. Zastave dviju država pozdravljene su i intoniranjem himni Bosne i Hercegovine i Srbije.

Na današnjoj prvoj zajedničkoj sjednici Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Republike Srbije, koja je počela u Sarajevu, bit će razgovarano o brojnim temama, a sa sjednice bi trebala biti poslana poruka kvalitetne suradnje dviju prijateljskih i susjednih država, jasno opredijeljenih za europske integracije.

Sjednica je podijeljena na 11 oblasti u okviru kojih će ministri dviju vlada razmatrati 30 točki dnevnog reda, prenosi Fena.

Predviđeno je da bude pokrenuta inicijativa za zaključivanje ugovora o uređenju vodoprivrednih odnosa te pokretanje aktivnosti za prekograničnu suradnju u svrhu upravljanja čvrstim otpadom u slivu Drine.

Jedna od točki dnevnog reda je razmjena i prenošenje iskustava u oblastima mitigacije i usklađivanja nacionalnog sa zakonodavstvom Europske unije u oblasti klimatskih promjena, a predlagač je Ministarstvo poljoprivrede i zaštite okoliša Srbije.

U oblasti rudarstva i energetike trebala bi biti pokrenuta inicijativa za reguliranje međusobnih odnosa u vezi s naknadama za potopljeno zemljište u toku rijeke Drine (HE Bajina Bašta i Zvornik) te uspostavljanje suradnje na izgradnji elektroenergetske interkonekcije - 110 kV dalekovoda Ljubovija-Bratunac.

Kada je u pitanju oblast unutarnjih poslova bit će razgovarano o problemima oko mjesta pogodnih za ilegalni prelazak državnih granica dviju zemalja na prijedlog Ministarstva sigurnosti BiH, a predviđeno je i razmatranje mogućnosti potpisivanja novog sporazuma o policijskoj suradnji.

Na prijedlog Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa bit će razgovora o regionalnim projektima iz oblasti energetike, zaštite prirodne okoline, zaštite od prirodnih nepogoda i zajedničko apliciranje za grant sredstva unutar Investicijskog okvira za zapadni Balkan (Western Balkans Investment Framework  - WBIF).

Jedna od točki dnevnog reda jeste jačanje institucionalne suradnje putem formiranja većeg broja zajedničkih gospodarskih društava, intenziviranjem institucionalnih kontakata te suradnjom u oblasti promocije investicija i izvoza, privlačenja izravnih investicija što je predložilo srbijansko Ministarstvo privrede.

U oblasti europskih integracija bit će razmatrano zaključivanje bilateralnih sporazuma o regionalnoj suradnji s državama koje su potpisale Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, radi povećanja obima saradnje između tih država, u roku od dvije godine od stupanja na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (član 15. SSP-a s BiH).

Bit će razgovora i o planiranju i realizaciji infrastrukturnih projekata s Jedinstvenog pregleda infrastrukturnih projekata koji su od značaja za BiH i Srbiju, a koji se planiraju za financiranje iz sredstava EU te Prekogranični program između dvije zemlje.

U oblasti obrane planirano je razmatranje potvrđivanja staža osiguranja nastalog u Srbiji za bivše pripadnike JNA i VP 3001 Beograd, suradnji u oblasti razminiranja i uklanjanja neeksplodiranih ubojitih sredstava (NUS) te vojnoobrazovnoj suradnji.

Na sjednici bi trebale biti razmatrane i mogućnosti unapređenja željezničkih infrastrukturnih veza, odnosno uspostavljanje izravne željezničke linije između Beograda i Sarajeva, mogućnosti za unapređenje cestovnih infrastrukturnih veza s prijedlogom da putni pravac Novi Sad-Ruma-Šabac-Loznica-granica s BiH i dalje kroz BiH, bude nominiran za uključivanje u ažuriranu sveobuhvatnu mrežu Transportne opservatorije jugoistočne Europe.

Planirana je i izrada međudržavnog sporazuma za izgradnju i otvaranje novog graničnog prijelaza na lokaciji Ljubovija-Bratunac te razmatranje mogućnosti za izgradnju zajedničkog graničnog prijelaza na teritoriju BiH (Republike Srpske) i izgradnja pristupne prometnice.

Jedna od točki dnevnog reda današnje sjednice je i Izjava o suradnji u oblasti izvoza i uvoza naoružanja, vojne opreme i robe dvostruke namjene između Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH i Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije, a bit će govora i o suradnji za zajednički nastup na trećim tržištima te o trilateralnoj suradnji - Srbija, BiH, Turska.

Predloženo je i unapređenje i iniciranje suradnje u oblastima reforme zdravstvenog sustava, pravne regulative u toj oblasti i usklađivanje s  propisima EU, istraživanjima i edukaciji u zdravstvu, razmjeni informacija i iskustava, unapređenju zdravlja, prevenciji bolesti, javnog zdravlja i epidemiološke kontrole zaraznih bolesti te saradnji u oblastima vještačke oplodnje i transplantacije organa.

Ministri dviju vlada razgovarat će o provođenju memoranduma o suradnji u oblastima omladine i sporta da bi se dogovorili daljnji koraci u uspostavljanju zajedničkog tijela, čiji bi fokus bio zajednički rad na uspostavljanju regionalnog ureda za suradnju mladih.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?