Upravno vijeće

ZZO HNŽ: Usvojen rebalans za 2020. i Financijski plan za 2021.

15.12.2020.
u 17:04

Upravno vijeće Zavoda zdravstvenog osiguranja Hercegovačko-neretvanske županije (ZZO HNŽ), na sjednici održanoj u utorak u Mostaru, razmatralo je i usvojilo jedan pravilnik, šest odluka, Izmjene i dopune Financijskog plana (Rebalans) i Plana javnih nabava za 2020. godinu, Program realizacije strateških ciljeva Zavoda za razdoblje 2021.-2024. godina, te Financijski plan, Plan javnih nabava i Plan rada Zavoda za 2021. godinu.

Pored toga i izvadaka iz zapisnika s prethodnih sjednica, članovi Vijeća također su usvojili i Izmjene i dopune Financijskog plana Zavoda za 2020. godinu (Rebalans) kojima su planirani ukupni rashodi u iznosu od 151.735,000 maraka ili 2,35 posto više u odnosu na Financijski plan za 2020. godinu, priopćeno je iz ZZO HNŽ-a.

Navode kako je Zavod tijekom cijele godine, kao posljedicu pandemije covida-19, imao niži stupanj ispunjenja planiranih prihoda od doprinosa, a bolničke zdravstvene ustanove znatno veću potrošnju prouzrokovanu upravo ovom pandemijom.

"Vodeći računa o stabilnosti zdravstvenog sustava i teškom stanju u bolničkim zdravstvenim ustanovama, menadžment Zavoda maksimalno je smanjio potrošnju na rashodovnoj strani kako bi očuvao ugovorenu razinu financiranja zdravstvenih ustanova i ispunio obveze prema pravima osiguranika sukladno važećim propisima", naglašavaju iz Zavoda.

Pored navedenoga, Upravno vijeće razmatralo je i usvojilo Program realiziranja strateških ciljeva Zavoda za razdoblje 2021.-2024. godina.

Pomoćnik direktora Zoran Kazazić i rukovoditelj Sektora za potporu poslovanju Andrej Čović obrazložili su ovaj Program kazavši kako je ovo dokument koji je nastao na temelju Strateškog plana koji je Vijeće usvojilo u srpnju 2020. godine.

Istaknuli su kako je, uz godišnji Program rada, Strategiju ljudskih resursa i Komunikacijsku strategiju Zavoda, ovo dokument kojim se Zavod treba ponositi jer je, kako kažu, riječ o dokumentu u čijoj izradi je primijenjena BSC matrica koju primjenjuje mali broj uspješnih pravnih subjekata u BiH.

Predsjednik Upravnog vijeća Ismet Hajdar pohvalio je predloženi dokument kazavši kako je Program urađen jako dobro, temeljito i detaljno, te kako predstavlja dobro usmjerenje i kvalitetnu podlogu za ispunjenje strateških ciljeva Zavoda u planiranom razdoblju.

Po usvajanju ovog Programa, Upravno vijeće je usvojilo Financijski plan Zavoda za 2021. godinu, kojim su ukupni prihodi Zavoda planirani u iznosu od 145.609.000 maraka, što je 2.641.000 maraka niže u odnosu na Financijski plan za 2020. godinu.

"Financijski plan Zavoda za narednu godinu niži je za 1,78 posto u odnosu na Financijski plan za 2020. godinu. U sljedeću godinu Zavod ulazi s financijskim rizikom od otprilike 5.000.000 maraka samo s jednim ciljem, a to je zadržati razinu sredstava koje Zavod izdvaja za financiranje zdravstvenih ustanova i drugih prava osiguranika", kazao je rukovoditelj Sektora za potporu poslovanju Andrej Čović.

Na prijedlog ministra zdravstva, rada i socijalne skrbi HNŽ-a, članovi vijeća razmatrali su izmjenu Odluke o premiji - sudjelovanju osiguranih osoba u troškovima zdravstvene zaštite na području HNŽ-a.

Izmjenom Odluke predloženo je da, pored djece do navršene 18. godine života, osobnog sudjelovanja u troškovima zdravstvene zaštite u 2021. godini budu oslobođeni i darivatelji krvi koji su krv darivali deset i više puta s tim da su u prethodnoj godini krv darivali najmanje jednom. Također, sastavni dio ove Odluke je i prijedlog da osobnog sudjelovanja trajno budu oslobođeni i  darivatelji krvi s pedeset i više darivanja.

Predložene izmjene Odluke Upravno vijeće je prihvatilo i uputilo u daljnju proceduru, te je također odobrilo i jednokratni transfer sredstava u iznosu od 350.000 maraka za usluge iz područja mikrobiologije i molekularne dijagnostike (PCR testiranje na SARS-CoV-2) koje Sveučilišna klinička bolnica Mostar pruža osiguranicima ovoga Zavoda.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?