slavlje na istoku

Vinkovčani proslavljaju ulazak Hrvatske u EU

proslava ulaska u EU (1)
Ivana Ivanović/PIXSELL
30.06.2013.
u 23:05

U pješačkoj zoni u središtu Vinkovaca, već oko 20 sati su postavljeni štandovi s tradicijskim proizvodima, a Grad i Županija su počastili Vinkovčane pivom, sokovima, pecivom i kobasicama kako bi što veselije proslavili ulazak u EU

U vinkovačkoj galeriji fotografije Meraja večeras je u sklopu proslave ulaska Hrvatske u EU, Foto klub Vinkovci otvorio izložbu fotografija svojih članova naslovljenu Budica, kako Vinkovčani nazivaju onu četvrtastu tvorevinu u kojoj se prodaju novine i druge sitne potrepštine, a drugdje se zove kiosk ili trafika.

- Toponim "budica" je simpatično romantično sjećanje. Budica je u životu jedne male gradske sredine poput vinkovačke imala veliku ulogu kao simbol koncentracije informacija i mjesto okupljanja. Ta mala limena, u počecima zidana tvorevina bila je motiv i naziv izložbe - rekao je Dražen Bota, autor izložbe otvarajući postav koji će Vinkovčani moći razgledati do 21. srpnja.

U pješačkoj zoni u središtu Vinkovaca, već oko 20 sati su postavljeni štandovi s tradicijskim proizvodima, a Grad i Županija su počastili Vinkovčane pivom, sokovima, pecivom i kobasicama kako bi što veselije proslavili ulazak u EU. Na pozornici ispred koje je pušteno u zrak 500 plavih balona sa zvjezdicama koji su se vinuli visoko u nebo, redale su se scenske slike iz povijesti Vinkovaca dugoj 8 000 godina od Vučedolske kulture i pronalaska nastarijeg indoeuropskog kalendara na mjestu današnjeg hotela Slavonija u Vinkovcima, preko rimskih vremena Cibalie pa sve do Domovinskog rata i današnjih dana. U završnici je uz zvuke Ode radosti podignuta zastava EU, a potom su pozornicu zauzeli vinkovački bendovi koji su obećali da će "prašiti" do duboko u noć kada Hrvatska broji svoje prve sate u Europskoj uniji.

Vinkovci su nazočni i na proslavi ulaska Hrvatske u EU i u Zagrebu jer u izložbenom prostoru palače Kulmer na Gornjem gradu, postavljena je izložba Najstariji europski grad Vinkovci na kojoj su izloženi arheološki nalazi koji svjedoče o 8 000 godina dugoj povijesti kontinuiteta naselja na mjestu današnjih Vinkovaca.

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?