Ekocid

Vionica pretvorena u divlje odlagalište otpada

deponij
Mile Pavlović
12.04.2012.
u 10:43

SVIJEST Naprosto je nemoguće shvatiti koliko nam svima nedostaje ekološke svijesti

Unatoč činjenici da posljedice mogu biti pogubne, u nas se još uvijek nedovoljno pažnje poklanja zaštiti i čuvanju prirode i čovjekove životne i radne sredine od zagađivanja. Tome uvelike pridonosi nedostatak zakonskih propisa, ali i nedostatak kulture i svijesti kod ljudi o potrebi čuvanja i zaštite vode, zraka i tla od zagađivanja. Dakako da tome treba pridodati i nefunkcioniranje odgovornih državnih institucija koje bi morale skrbiti o tome i sankcionirati zagađivače okoliša.

Nedostatak svijesti

Naprosto je nemoguće shvatiti koliko nam svima skupa nedostaje ekološke svijesti. Dovoljno je samo proći nekom regionalnom ili lokalnom prometnicom da bismo vidjeli brojne hrpe svakakvog otpada odbačenog i razbacanog s obje strane kolnika.

Vođeni izrekom “samo neka nije pred mojom kućom”, nesavjesni pojedinci građevinski i ostali otpad i sve što im više ne koristi, umjesto na deponij, kamionima i prikolicama odvoze dalje od svojih kuća i na brzinu, najčešće noću, istresaju uz lokalne, nerijetko i uz regionalne prometnice. Osim što to stvara vrlo ružnu sliku i upozorava na slabu svijest o tome, nedostatak kulture i ljubavi prema prirodi i lijepom, brojna divlja odlagališta otpada postaju stalna opasnost i potencijalni izvori zaraze za ljude. Takvo jedno divlje odlagalište građevinskog, komunalnog i svakog drugog otpada nastalo je južno od MZ Vionica.

Na udaru i Majčino selo

Uz put koji vodi do vodi prema iskopanim temeljima nekad planirane, a nikad izgrađene bolnice “Otac Pio iz Pietrelcine“, i to u neposrednoj blizini Majčina sela Bijakovići, a samo koji kilometar dalje od Međugorja.

- Zahvaljujući ubrzanom razvoju te izgradnji i dogradnji novih stambenih objekata u Međugorju, Bijakovićima i okolnim mjestima, pojedincima se činilo pogodnim i najjeftinijim na ovu lokaciju pokraj vrta sv. Franje u sklopu Majčinog sela dovoziti i rješavati se viška materijala nastalog pri gradnji i dogradnji stambenih objekata, poglavito pansiona i hotela, što i sami vidite. Neodgovorni pojedinci iz svojih kamiona višak betona odlažu i uz samu cestu. Moram reći da se otpad ovdje ne odlaže samo iz Bijakovića i Međugorja, nego to čine i neki naši mještani, rekao nam je o ovome problemu jedan mještanin Vionice koji je želio ostati anoniman.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?