Strana ulaganja

Više od milijardu KM investicija 
tek 2015. godine

Ulaganja
25.02.2013.
u 09:44

U ovoj godini
BiH može očekivati rast BDP-a za skromnih jedan posto

Ova godina sasvim sigurno neće biti godina drastičnog povećanja izravnih stranih ulaganja u Bosnu i Hercegovinu. Sve strane i domaće analize i procjene pokazuju da BiH u 2013. godini očekuje stagnacija ili u najboljem slučaju blagi rast stranih investicija.

 

Blagi rast

 

Iz Agencije za unapređenje stranih ulaganja (FIPA) pozivaju se na procjene Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) po kojima BiH u ovoj godini može očekivati rast bruto društvenog proizvoda (BDP) za skromnih jedan posto. U ove procjene se uklapaju i očekivanja o blagom rastu ulaganja iz inozemstva u bh. gospodarstvo. Posljednjih nekoliko godina strana ulaganja su se uglavnom temeljila na reinvesticijama postojećih investitora, što je trend i na svjetskoj razini. FIPA će, kako je najavljeno, veliki dio svojih aktivnosti u 2013. godini fokusirati na pružanje podrške postojećim stranim ulagačima u BiH da bi ih motivirala i ohrabrila na reinvestiranje u postojeće ili proširenje postojećih kapaciteta. Ohrabruje činjenica da je izražen i interes potencijalnih stranih investitora za planirane energetske projekte u oba entiteta. Direkcija za ekonomsko planiranje BiH u svojim analizama procjenjuje da se u 2013. godini mogu očekivati izravna strana ulaganja u iznosu od 540 do 780 milijuna KM. - Planiran je početak izgradnje “TE Ugljevik 3” u ukupnom iznosu od oko 1,4 milijarde KM u razdoblju od 3-4 godine (proljeće 2014.). Nije uzet u obzir mogući početak gradnje Blok 7 u TE “Tuzla” snaga 400 MW. Raspisan je treći put natječaj za pronalaženje strateškog partnera. Ulaganje u izgradnju, uključujući i ulaganje u povećanje kapaciteta rudnika, u ukupnom iznosu bi bilo oko 1,5 milijardi KM. Početak izgradnje bi bio u 2014. godini, a završetak radova u 2018. godini. Također bi trebala početi realizacija projekta izgradnje elektroenergetskog sustava HES Gornja Drina.

 

Četiri hidroelektrane

 

Vlada RS i “Elektroprivreda RS” su potpisale ugovor o strateškom partnerstvu s njemačkom kompanijom “RWE Innogy”. Projekt okvirne investicijske vrijednosti od 460 milijuna eura predviđa izgradnju četiri hidroelektrane na gornjem slivu Drine ukupne instalirane snage 260 megavata, navodi se u dokumentu DEP-a “Perspektive 2012. - 2015.”. Početak izgradnje HE Buk Bijela, kao prvog objekta u nizu, planiran je za rujan 2014. Time bi izravna strana ulaganja u 2014. godini bila u rasponu od 690 do 920 milijuna KM, dok se u 2015. očekuju ulaganja od 800 milijuna do 1,3 milijarde maraka.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?