MOSTAR - GRADILIŠTE

Višemilijunski građevinski projekti napokon oživjeli grad na Neretvi

gradiliste
VL FOTO
27.04.2011.
u 11:25

Većina projekata koji su trenutno u izgradnji će završiti krajem ove godine ili početkom sljedeće

Uvijek se govorilo, kada se gradi, dobro je, jer prostor na kojem se gradi - živi i diše. Grad na Neretvi udahnuo je punim plućima, a na svojim kamenim plećima nosi više gradilišta koje će doprinijeti njegovu, kako izgledu, sadržajima, tako i funkciji.

Rad u dvije smjene

Jedno od velikih gradilišta je na mjestu Stare bolnice, gdje Brodomerkur gradi velebni objekt koji se procjenjuje na 50 milijuna eura. Koliko su važni rokovi izgradnje i useljivost u objekte, govori činjenica da se radi u dvije smjene, što znači i po noći. Kako smo uspjeli doznati od izvođača radova, trenutno se radi na trećem katu, od ukupno njih šest plus prizemlje. - Grubi građevinski radovi bit će gotovi krajem srpnja i početkom kolovoza, dok bi cijeli objekt trebao biti gotov u veljači iduće godine, kazali su nam iz građevinske tvrtke A3. Dodali su kako je u podrumskim prostorijama uvedena voda i struja. Trenutno na objektu radi 130 ljudi u dvije smjene, dok bi se za dva tjedna taj broj mogao i utrostručiti.

Drugi objekt je sportska dvorana. Kako nam je kazao Edin Prašo, direktor Direkcije za izgradnju kulturno-sportskog centra Mostar, radi se o prostoru od 33.000 kvadrata, a količina radova ovisi o količini novca koji dobiju iz gradskog proračuna. Čitav projekt vrijedan je oko 37 milijuna maraka, od čega je do sada utrošeno 7 milijuna maraka. - Do kraja ove godine trebali bismo izaći na 0 s čitavom betonskom konstrukcijom, odnosno do poda dvorane, kazao je Prašo dodavši ukoliko bude mogućnost kreditiranja ili pak iznajmljivanja ili prodaje prostora, moguće je uraditi i više. Još jedan vrijedan projekt je gradnja Klinike za onkologiju u sklopu SKB Mostar na Bijelom brijegu. Kako nam je kazao Robert Glibić, završetak radova na zgradi očekuje se krajem 2011., nakon čega bi slijedila ugradnja opreme za zračenje i opremanje zgrade ostalom medicinskom i nemedicinskom opremom i namještajem.

Onkologija i vijećnica

- Završeni su pripremni radovi rušenja zatečenih temeljnih konstrukcija, zemljani radovi iskopa građevne jame, betonski i armiranobetonski radovi izrade temelja i temeljne ploče objekta, te konstruktivnih elemenata etaže Suterena, sa pratećim instalaterskim radovima u ovoj fazi građenja, armiranobetonski radovi zidova i stupova Instalacijske etaže +1, hidro i termoizolacije zidova ukopanog dijela objekta, radovi izvođenja zidanih nosivih i veznih zidova etaže Suterena..., kazao je Glibić dodavši da se trenutno izvode pozicije postavljanja oplate etaže Prizemlja, te se nastavlja sa kontinuiranim armirano-betonskim radovima na izgradnji konstrukcije zgrade. U izgradnji je i Gradska vijećnica Mostar.

Kako nam je kazao Mustafa Alendar, glasnogovornik GV Mostar, svi grubi radovi bi se trebali završiti do lipnja ove godine. - U tijeku je projekt opremanja vijećnice kao i projekt GAP-a kojim će vijećnica infrastrukturno opremiti, kazao je Alendar dodavši da je u njenu rekonstrukciju do sada utrošeno 3 milijuna maraka od Vlade FBiH, dok je gradskim proračunom određeno još 500.000 KM.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?