BLOKIRANI RAČUNI

Vitezit radi na crno

Vitezit
Srećko Stipović
09.01.2011.
u 13:05

Računi državnog poduzeća blokirani, plaće radnicima se isplaćuju u gotovini, ne uplaćuju im se doprinosi za MIO!

Već 15 godina državno poduzeće Vitezit iz Viteza radi na crno. Zbog blokiranih računa i nemogućnosti da se javlja na tendere koji raspisuju rudnici u FBiH, radnicima se isplaćuju plaće u kešu, ne plaćaju se doprinosi za mirovinsko i zadravstveno osiguranje a sirovine za proizvodnju privrednih eksploziva nabavljaju nakupci. Nakupci zatim preprodaju eksploziv rudnicima u FBiH i po 30 posto većim cijenama nego da im je isti eksploziv prodao Vitezit.

Gdje je nestalo 2,7 milijuna KM, pitaju se? U BiH je sve moguće, pa i to da državno poduzeće Vitezit iz Viteza već 15 godina radi na crno. Radnicima nije uvezan radni staž od 1992. kako bi mogli otići u mirovinu. Poduzeće jedino u BiH proizvodi privredne eksplozive a samo pet posto BiH tržišta podmiruje ovom robom.

Vlada bira kome će novac

U BiH se godišnje uveze ekploziv u vrijednosti između deset i petnaest milijuna KM za rudnike.

- Paradoks je da su i Vitezit, a i rudnici u FBiH u državnom vlasništvu. Logično bi bilo da mi isporučujemo privredne eksplozive za rudnike i da imaju 30 posto nižu cijenu nego što sada plaćaju nakupcima koji nam kupuju sirovine za proizvodnju a onda eksploziv prodaju rudnicima. Poseban problem je što još od završetka rata Vitezitu nije uplaćena marka za uvezivanje radnog staža radnicima kako bi otišli u mirovinu. Rudnicima koji su također u vlasništvu države sve je uplaćeno.

Nedavno smo dobili odluku kojom nam je Vlada na prijedlog resornog ministarstva dodijelila samo milijun KM za uvezivanje radnog staža, a mi smo iskazali potrebu za 7,8 milijuna da sve radnike Hrvatske nacionalnosti možemo riješiti po članu 143 Zakona o radu. Treba nam i oko 3,5 milijuna za rješavanje mirovina za radnike Bošnjačke nacionalnosti. Međutim ne znam koji su to bili kriteriji da se Vitezitu koji je u 100 postotnom državnom vlasništvu dodijeli samo milijun KM» govori nam Josip Mišković direktor Vitezita.

Zanimljivo je reći da su druga poduzeća koja su u mješovitom vlasništvu ili koja uopće ne pripadaju Namjenskoj proizvodnju po osnovu Iračkog duga dobila od tri do šest milijuna KM. Tako je naprimjer «Binas» iz Bugojna za uvezivanje radnog staža radnicima dobio 4.584.229 KM, BNT-Tvornica mašina i hidraulike Novi Travnik 4.938,200 KM, Igman iz Konjica 6.088,459, UNIS-Pretis d.o.o. 3.423,061 KM itd.. Poseban problem su stalne krađe u Vitezitu. Krade se sve što se može prodati u sekundarne sirovine.

Moguće i krivične prijave

- Neki dan smo imali krađu bakarnih kablova s jednog objekta u blizini nitrera. Malodobnici su došli s velikim psom i počeli sjeći kablove. Oni znaju čak i gdje su sklopke pa su isključili struju.

Zahvaljujući našim čuvarima i policiji s kojom imamo dobru suradnju kradljivci su uhvaćeni. To im nije bio prvi put» tvrdi direktor Mišković. Iz pouzdanih izvora doznajemo da je financijska i porezna inspekcija u Vitezitu izvršila veliku revizija poslovanja. Istragom je utvrđeno tvrdi naš izvor da nedostaje pokriće za više od 2,7 milijuna KM. Novac je ušao u poduzeće ali nema tragova gdje je utrošen. Kako doznajemo uskoro bi trebala biti podignuta krivična prijava protiv nesavjesnih direktora u proteklom periodu. Direktor Mišković nije htio govoriti o ovom problemu, ali nije demantirao naša saznanja.

Njega muče i pravomoćna sudska rješenja koja su radnici ishodili za dugovanja od poduzeća po članu 143 Zakona o radu. Radi se o ukupnom iznosu većem od tri milijuna KM. Tu su i velika dugovanja prema elektroprivredi, itd. Radnici ovog poduzeća rade u robovskim uvjetima bez grijanja, tople vode, zaštitne opreme. Strojevi i objekti su u jako lošem stanju i prava je sreća da se nije dogodila teška nesreća jer riječ je o proizvodnji privrednih eksploziva.

Kako tvrde u Vitezitu ni lokalna zajednica nije pokazala veliko zanimanje za probleme ovog poduzeća. Poduzeće je prije rata upošljavalo 3000 radnika, a danas ima na platnom popisu 250 radnika koji rade u vrlo nehumanim uvjetima.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?