VLADA

Vjekoslav Bevanda ocijenio da je Vlada u "zoni sumraka"

BiH
12.10.2009.
u 23:00

Na samom početku sjednice ustao se ministar pravosuđa Feliks Vidović i u znak prosvjeda poručio kako ne želi sudjelovati u toj lakrdiji u kojoj se ponovno ponižava hrvatske ministre.

Novo institucionalno nasilje izveli su bošnjački ministri i njihove stranke prema hrvatskim kolegama od kojih je samo jedan nazočio današnjoj sjednici Vlade Federacije BiH, iako su se donosile odluke koje ne mogu dobiti prolaznu ocjenu upravo bez suglasnosti Ministarstva financija i Ministarstva pravosuđa.

Morbidna odluka

Unatoč smrti oca ministra turizma i okoliša Nevenka Hercega te činjenici da je i dopremijer Federacije BiH Vjekoslav Bevanda izostao kako bi izrazio sućut kolegi Hercegu i nazočio pokopu, premijer Mustafa Mujezinović je danas, bez ikakve ranije najave, odlučio održati sjednicu Vlade Federacije BiH. Ujutro je odlučio sazvati sjednicu i bez konzultacija dopremijera napravio dnevni red. Doznajemo da večer ranije uopće nije nagovješćivao da će se sjednica održati.

Najprije je utvrdio dnevni red s pet točaka, da bi se na sjednici Vlade Federacije dodalo još pet važnih točaka oko Terminala Federacije i isplate novca za povlaštene mirovine, zaključcima Parlamenta glede braniteljsko-invalidske zaštite. Kada nisu uvažene primjedbe dopremijera Bevande koji se telefonski čuo s njegovim uredom, Mujezinović je na razini morbidnosti odlučio ipak održati sjednicu.

Na samom početku sjednice ustao se ministar pravosuđa Feliks Vidović i u znak prosvjeda poručio kako ne želi sudjelovati u toj lakrdiji u kojoj se ponovno ponižava hrvatske ministre. Ni ministar poljoprivrede Damir Ljubić danas nije došao na sjednicu na kojoj je jedini od Hrvata ostao Perica Jelečević, koji vodi resor socijalne skrbi. Jednoglasno su ipak donesene sve sporne odluke na današnjoj sjednici, kao što je i odluka o pozajmici Terminalima Federacije BiH u iznosu od čak 14,7 milijuna maraka.

- Ovo je potpuna "zona sumraka". Izgleda da se preko noći donose odluke, kao što je to bilo i u slučaju održavanja sporne sjednice Parlamenta kada je inscenirano zbivanje sa "zlatnim ljiljanima” - rekao je za Večernji list u prvom komentaru dopremijer i ministar financija Vjekoslav Bevanda.

Zaobilaženje pameti

Prema njegovim riječima, radi se o grubom nasrtaju na normalan rad Vlade. Upitan je li to još jedan udar na Hrvate te kako će hrvatski ministri postupiti u ovome slučaju. Bevanda je odgovorio kako se radi "ne samo o zaobilaženju Hrvata, nego i zdrave pameti". Pojasnio je da niti jedna točka koja podrazumijeva izdvajanje novca, ne može proći ukoliko pozitivno mišljenje ne dobije od Ministarstva financija i Ministarstva pravosuđa.

Dopremijer je dodao kako su posljednje odluke neregularne te će zatražiti njihovo preispitivanje. Upitan hoće li hrvatski ministri ponovno bojkotirati rad Vlade kao što je to bilo kada su nadglasani oko blokade izgradnje autoceste na koridoru Vc, Bevanda je dodao kako će takva odluka ovisiti o procjeni stranke oko sudbine partnerskih odnosa u Vladi Federacije. Nova kriza samo potvrđuje da odnosi hrvatsko-bošnjačkih partnera nikada nisu bili na nižoj razini povjerenja.

Na strateškim pitanjima hrvatske i bošnjačke stranke imaju posve podijeljena stajališta. Nije isključeno ni da je i najnovija radikalizacija rezultat posljednjih pregovora o najvažnijim pitanjima u zemlji, koje su potaknule Sjedinjene Države i Europska unija.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?