INICIJATIVA

Vlada bi trebala formirati posebne službe za odnose s crkvama

vlada
VL FOTO
17.11.2010.
u 08:04

Razmatrano je pitanje povreda prava na slobodu vjere u zatvorima i drugim kazneno-popravnim institucijama u BiH

U prostorijama Međureligijskog vijeća u BiH održana je sjednica Skupštine.

Institucionalni odnosi

Na sjednici su sudjelovali: Husejin ef. Smajić, muftija sarajevski, predsjednik MRV-a BiH, o. Vanja Jovanović u ime episkopa zvorničko-tuzlanskog Vasilija, kardinal Vinko Puljić, nadbiskup vrhbosanski, i Boris Kožemjakin, predsjednik Židovske općine Sarajevo u ime Jakoba Fincija, predsjednika Židovske zajednice BiH. Skupština Vijeća je uručila zahvalnicu Mehmedu Karsliju, predstavniku Bosna Sema obrazovnih institucija, organizacije s kojom MRV BiH ima dugogodišnju suradnju. Razgovaralo se o pronalaženju odgovarajućih rješenja vezano uz institucionalne odnose između crkava i vjerskih zajednica i tijela vlasti na svim razinama. Zaključeno je da je potrebno predložiti federalnoj Vladi i Vijeću ministara BiH formiranje posebnih službi ili ureda za odnose s crkvama i vjerskim zajednicama pri nadležnim ministarstvima. Razmatralo se pitanje povreda prava na slobodu vjere u zatvorima i drugim kazneno-popravnim institucijama te je zaključeno da se u svim navedenim institucijama apelira i inzistira na poštivanju Zakona o slobodi vjere i pravnom položaju crkava i vjerskih zajednica.

Monitoring napada


Skupština MRV-a je razmatrala pitanje deložacije kardinala Vinka Puljića i dala punu podršku vrhbosanskom nadbiskupu u borbi za zaštitu prava na privatno vlasništvo. MRV je pozvao nadležna tijela da na pravedan i sustavan način zaštite pravo na privatnu svojinu koje je zajamčeno Europskom konvencijom o ljudskim pravima. Skupština MRV-a je obaviještena o obavljenim konzultacijama o pokretanju pravnog postupka s ciljem izrade prijedloga i dopuna zakona o otkupu nacionaliziranih stanova u FBiH. Razmatrane su redovite projektne aktivnosti MRV-a: monitoring napada na vjerske objekte i druga mjesta od značenja za crkve i vjerske zajednice, susreti mladih teologa, projekti grupe mladih Međureligijskog vijeća u BiH, religijski kalendar za 2011., kao i edukacijski projekt žena vjernica o volonterizmu.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?