Inicijativa

Vlada FBiH danas bi se trebala izjasniti o zahtjevu za smjenu

Vlada FBiH
24.01.2013.
u 10:23

Ministri iz oporbenih stranaka pokušavaju opstruirati sjednicu

Premijer Nermin Nikšić zatražit će na današnjoj sjednici u Mostaru da se Vlada Federacije izjasni o zahtjevu za njenu smjenu, što je podnijela većina zastupnika i izaslanika iz oba doma entitetskog Parlamenta.

Dnevni red

Izvor blizak Vladi potvrdio je za Večernjak kako će premijer tražiti da se ova točka uvrsti u dnevni red, a pripremit će i pismeni prijedlog zaključka kojim ovo tijelo izvršne vlasti konstatira da je pravo Parlamenta FBiH da ocjenjuje i imenuje Vladu. Međutim, da bi se ova točka i našla na dnevnom redu to mora podržati većina članova Vlade. Neslužbene informacije, pak, govore da je oporbeni blok u Vladi, predvođen ministrima iz SDA, osigurao većinu glasova kojima će blokirati uvrštavanje izjašnjavanja o smjeni Vlade FBiH na dnevni red sjednice. Navodno je „neovisni“ ministar Desnica Radivojević spreman podržati ovakav stav kolega iz SDA, HSP-a i Boljitka. - Blokiranjem uvrštavanja ove točke na dnevni red sjednice Vlade ministri iz oporbenih stranaka nastoje dobiti na vremenu i odgoditi planirano zasjedanje oba parlamentarna doma i glasovanje o smjeni Vlade. Inzistirat će na stavu da Parlament ne može glasovati o smjeni prije isteka jednomjesečnog roka za izjašnjavanje Vlade. Iako je jasno da stav Vlade ne utječe na izglasavanje smjene, ministri iz SDA, Boljitka i HSP-a pokušat će odgoditi glasovanje u Parlamentu do isteka zakonskog roka, a to je 8. ili 9. veljače, kaže naš sugovornik.

Parlamentarna većina planirala je početkom idućeg tjedna održati sjednice Zastupničkog i Doma naroda, na kojima bi se izglasalo nepovjerenje Vladi. Uspije li opstrukcija na sjednici, neizvjesno je hoće li se zasjedanja održati u predviđenim terminima. Potpredsjednik HDZ-a i šef kluba zastupnika ove stranke u Zastupničkom domu Parlamenta Marinko Čavara kaže kako će se parlamentarna većina ponašati sukladno ustavnim, zakonskim i poslovničkim odredbama. - Za očekivati je da oni koji nisu dio parlamentarne većine, uključujući i jedan broj ministara, učine sve kako bi opstruirali rekonstrukciju vlasti. Sada je jasno i zbog čega je Radivojević vraćen u Vladu - kaže Čavara. On je jučer imao i sastanak s dužnosnicima SAD-a i EUSR-a, na kojima je nastavljen dijalog o rekonstrukciji vlasti u Federaciji. Čavara kaže kako su s američke i europske strane ponovljeni stavovi o “neprihvatljivim uvjetovanjima” iznijeti u zajedničkoj izjavi Patricka Moona i Petera Sorensena. - Kazao sam im da za nas ovo nije pitanje podjele dužnosti, već poštovanja Ustava, zakona i izbornih rezultata - ističe Čavara.

Nepovjerenje Vladi

Parlamentarna većina planirala je početkom idućeg tjedna glasovati o nepovjerenju Vladi. Uspije li današnja opstrukcija na Vladi, neizvjesno je hoće li se parlamentarna zasjedanja održati u predviđenim terminima.

Ključne riječi

Komentara 1

OT
Otporas
19:54 24.01.2013.

Zelio bih znati kakovu korist ce iz te smjene ili ostavke Hrvati iz te federacije BiH imati?

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?