SRAMNO

Vlada FBiH ne poštuje procedure u postupku predlaganja zakona

vlada
06.08.2013.
u 09:18

Najnoviji slučaj neprimjenjivanja zadanih procedura je neusvajanje prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o mikrokreditnim organizacijama

Federalna Vlada je u više navrata pokazala golemo nepoštovanje i ignorantski odnos prema entitetskom Parlamentu, iako bi u normalnom demokratskom sustavu to bilo ravno državnom udaru. Nepoštovanju zaključaka i odluka Parlamenta sad je dodana i praks nepoštovanja zakonskih i poslovničkih odredbi koje se tiču načina predlaganja zakona. Najbolji primjer za to je prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o mikrokreditnim organizacijama o kojem je Dom naroda Parlamenta FBiH nedavno odgodio izjašnjavanje.

Ignoriranje procesa

Naime, ovaj zakonski prijedlog nije sačinjen i utvrđen sukladno imperativnim normama poslovnika o radu Doma naroda. Na ignoriranje demokratskog zakonodavnog procesa izaslanike je upozorilo Udruženje mikrofinancijskih organizacija u BiH (AMFI), ističući kako je to jedan od razloga zbog kojeg predloženi zakon ne bi smio biti usvojen. Bit je da je Vlada ignorirala obvezu da uz konačnu verziju prijedloga zakona dostavi objašnjenja predviđenih izmjena i dopuna, iako je pri njegovoj izradi došlo do proširenja sadržaja za više od 60 posto, dok je više od polovine članaka koje tretira zakon sadržajno izmijenjeno. Usto, u obrazloženju konačnog prijedloga zakona se uopće ne spominju primjedbe i prijedlozi koji nisu prihvaćeni, kao ni javna rasprava organizirana o ovom zakonu. Iz AMFI-ja opravdano upozoravaju Dom naroda da su isti materijalni nedostaci evidentni i u obrazloženjima predloženih izmjena i dopuna Zakona o leasingu i Zakona o bankama. To ukazuje da nije u pitanju pojedinačni formalni propust, nego praksa koja predstavlja pravno i politički neprihvatljivo kršenje imperativnih odredaba poslovnika o radu i postulata demokratskog zakonodavstva te nedopustivo dezavuiranje Parlamenta FBiH i sudionika u javnoj raspravi, upozorava se u pismu.

Usklađenost sa zakonima

Kakva „kukavičja jaja“ Vlada podvaljuje Parlamentu svjedoči i podatak da, iako je to obveza prema poslovniku o radu Doma naroda, obrazloženje predloženog zakona ne razmatra ni druge značajne okolnosti u vezi pitanja koja se zakonom uređuju. Među njih svakako spada i pravno-sustavna usklađenost s drugim zakonima FBiH, kao i usklađenost entitetskih zakona koji reguliraju oblast poslovanja mikrokreditnih organizacija. To nije slučajno, jer predloženi zakon samo pojačava razlike u odnosu na propise u RS-u i tako dodatno stvara jaz u poslovanju mikrokreditnih organizacija u dva entiteta. Već na idućem zasjedanju Doma naroda vidjet ćemo hoće li izaslanici dopustiti ovakvo ponižavanje od Vlade.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?