Obilaznica

Vlada FBiH preusmjerila novac namijenjen Hrvatima

autocesta
VL FOTO
15.01.2012.
u 11:55

Vrijednost ukupnog projekta izgradnje mini obilaznice u Kiseljaku je oko dva milijuna maraka. Većinu sredstava izdvojila je općina Kiseljak iz vlastitog proračuna

Krajem prošle godine Vlada Federacije BiH donijela je Odluku o povlačenju 350 tisuća maraka namijenjenih izgradnji mini obilaznice u Kiseljaku. Radi se o sredstvima koja je prethodna Vlada odobrila iz prihoda od GSM licence za 2009. i 2010.. U obavijesti koju potpisuje Enver Bijedić, federalni ministar prometa i veza kao obrazloženje Odluci o povlačenju sredstava navodi se da općina Kiseljak do prvog prosinca prošle godine nije dostavila svu potrebnu dokumentaciju. Među ostalim navedeno je i izvješće o provedenom tenderu, prijedlog nepotpisanog Ugovora s predračunom radova i Odlukom o dodjeli ugovora.

Odbacuju sve optužbe

- Kako niste ispoštovali propisanu metodologiju za provedbu projekata, nema uvjeta za realizaciju projekta, a općina Kiseljak isključivi je krivac za povlačenje sredstava, stoji u obavijesti ministra Bijedića. Predstavnici općinskih vlasti u Kiseljaku kategorički su odbacili ovakve optužbe. Marinko Komšić, pomoćnik načelnika uputio je dopis ministru Enveru Bijediću s detaljno pobrojanim aktima koji su dostavljeni ministarstvu. Problem im, kažu, jedino stvara Ured za žalbe jer procedura rješavanja žalbi nakon odabira izvođača traje i po nekoliko mjeseci.

- Mi neke od traženih ugovora ne možemo potpisati dok Ured za žalbe ne završi svoj posao. Mi na njega ne možemo niti smijemo utjecati. Čak i da ponovno raspišemo tender, opet bi mjesecima čekali na rješavanje žalbi kojih uvijek ima, kaže Mladen Mišurić Ramljak, načelnik općine Kiseljak. On kaže da ima i drugih općina kojima su povučena ranije odobrena sredstva od prihoda iz GSM licenci kako bi se namaknula sredstva za gradnju autoceste. Mišurić Ramljak smatra da u slučaju Kiseljaka Odluka Vlade FBiH ima i političku pozadinu.

Politička pozadina

- Smatram da su u pitanju neki lobiji, a nije isključena ni politička pozadina od strane stranaka koje su na vlasti u Federaciji BiH, zaključuje kiseljački načelnik. Tvrdnje da je izgradnja obilaznice u Kiseljaku nepotreban projekt, kiseljački načelnik također kategorički odbacuje. “Kiseljak je jedino mjesto u Federaciji BiH koje nema alternativnog putnog pravca. Sav promet odvija se glavnom i jedinom gradskom ulicom što stvara svakodnevne gužve u prometu. Sadašnje gužve su ništa u odnosu na one koje nas čekaju kada počne naplata cestarine na autocesti prema Kaknju i Sarajevu.

Ovo je jedan od alternativnih pravaca i mislim da će se najveći dio prometa preusmjeriti upravo kroz Kiseljak. Pored smanjenja prometnih gužvi, izgradnja obilaznice preduvjet je za početak rješavanja brojnih drugih infrastrukturnih projekata kao što je rekonstrukcija vodovodne i kanalizacijske mreže, pojasnio nam je Mišurić Ramljak. Inače, vrijednost ukupnog projekta izgradnje mini obilaznice u Kiseljaku je oko dva milijuna maraka. Većinu sredstava, oko milijun maraka, izdvojila je općina Kiseljak iz vlastitog proračuna, a novac je utrošen za eksproprijaciju zemljišta i izradu projektne dokumentacije.

Započeta mini obilaznica koja je povlačenjem sredstava iz prihoda od GSM licenci ozbiljno dovedena u pitanje, počinje na magistralnoj cesti Kaonik-Blažuj na lokaciji Tašćin brijeg na ulazu u Kiseljak, a završava na regionalnoj prometnici Kiseljak –Visoko, iza objekta klaonice.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?