PROMJENE ZAKONA

Vlada Federacije BiH spriječava financiranje terorista

vlada
VL FOTO
17.06.2010.
u 14:56

U Parlament FBiH vlada uputila prijedlog promjene Zakona o bankama i mikrokreditnim organizacijama

Na prijedlog Federalnog ministarstva financija, Vlada FBiH je na jučerašnjoj sjednici utvrdila i u parlamentarnu proceduru po hitnom postupku uputila prijedloge zakona o izmjenama i dopunama zakona: o Agenciji za bankarstvo FBiH, o bankama i o mikrokreditnim organizacijama.

 

Preciznije definiranje

 

Riječ je o potrebi dodatnog implementiranja, usklađivanja i pojašnjenja ili redefiniranja pojedinih pravnih instituta u postojećim zakonima, kao i nužnosti njihovog usklađivanja sa Zakonom o sprječavanju pranja novca i financiranju terorističkih aktivnosti koji je stupio na snagu 15.7.2009. godine, pa uskoro ističe jednogodišnji rok utvrđene zakonske obveze ovog usklađivanja. Ova obveza proističe, također, i iz Strategije i Akcionog plana za sprječavanje pranja novca i financiranja terorističkih aktivnosti u BiH za period od 2009. do 2013. godine za čije je ispunjenje u entitetima Akcijski plan utvrdio rok do kraja lipnja ove godine. Pored toga, predloženim izmjenama i dopunama ova tri postojeća zakona stvara se pravna osnova za ambijent u kojem će i obveznicima na provođenju zakona (bankarskim, mikrokreditnim i lizing društvima) i Agenciji za bankarstvo FBiH biti omogućen kvalitetniji rad u sprječavanju pranja novca i financiranja terorističkih aktivnosti čije će rezultate u prosincuove godine cijeniti i ocijeniti Vijeće Evrope.

 

Upravljanje vodama

 

Vlada FBiH je, na prijedlog Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, razmatrala i podržala Prijedlog strategije upravljanja vodama FBiH, čija su izrada i donošenje predviđeni Zakonom o vodama. Ovim dokumentom utvrđena je politika upravljanja vodama, odnosno pravci zaštite voda, zaštite od štetnog djelovanja voda i održivog korištenja voda, za period od 12 godina. Ovu strategiju, koja je dio Strategije zaštite okoliša iz 2009. godine, također usvaja Pralament FBiH na prijedlog Vlade Federacije Bosne i Hercegovine

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?