Neće sebe smijeniti

Vlada protiv svoje smjene, odluka na Parlamentu

Vlada
25.01.2013.
u 09:10

Desnica Radivojević se priključio bloku SDA, HSP-a i Boljitka i tako su se nastavile opstrukcije promjene izvršne vlasti u Federaciji BiH

Većina ministara u Vladi Federacije BiH odbila je u četvrtak inicijativu oba doma Parlamenta ovoga entiteta da se izjasni o zahtjevu za raspuštanjem Vlade tražeći dodatno vrijeme kako bi se o tome izjasnili, potvrdilo je nakon sastanka više ministara i premijer Nermin Nikšić.

Rekonstrukcija ide dalje

“Većina ministara je glasovala protiv uvrštavanja te točke na dnevni red. Upoznao sam ministre s tim da ću proslijediti dopis Parlamentu u kojem ću reći da sam predlagao točku dnevnog reda, da većina ministara u Vladi nije bila spremna raspravljati”, rekao je premijer Nikšić. Odbacio je mogućnost da se zaustavi proces rekonstrukcije Vlade. 
Po njegovim riječima, federalni Parlament će ipak odlučiti o raspuštanju Vlade na čemu inzistira njegova SDP zajedno sa SBB-om BiH i dva HDZ-a u toj zemlji čak i ako se ministri ne izjasne o zahtjevu što su po poslovniku o radu Parlamentu dužni napraviti u roku 30 dana od dostavljanja inicijative. 
Predsjednik kluba HDZ-a BiH u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH Marinko Čavara izjavio je da će ovaj dom za desetak dana glasovati o razrješenju Vlade ocjenjujući današnji potez ministara iz reda Stranke demokratske akcije (SDA), Narodne stranke Radom za boljitak i HSP-a BiH nastavkom opstrukcija.

“To je još jedna nova opstrukcija. Oni ustvari nastavljaju onemogućavanje djelovanja Federacije BiH i rješavanje krupnih problema u ovome entitetu”, rekao je Čavara. 
Dopredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede u Vladi Federacije BiH Jerko Ivanković Lijanović izjavio je da inicijativa za smjenom Vlade nije utemeljena. 
“Stranke koje sada imaju ministre u Vladi imaju većinu u oba doma Parlamenta. Druga je stvar ako netko od tih zastupnika ili stranaka u Vladi ne želi podržavati određene zakone ove vlade”, rekao je Lijanović. Izrazio je očekivanje da će sadašnji sastav Vlade nastaviti mandat do kraja.

Ministar Desnica Radivojević priključio se bloku SDA tvrdeći da Vlada ne može sama o sebi odlučivati. Ministar izbjeglica Adil Osmanović rekao je da je na sjednici zatraženo da se svi ministri izjasne o inicijativi jer se radi o ‘vitalnom interesu od značaja za Federaciju’. 
“Mi ćemo u onom predviđenom roku izjasniti se o toj inicijativi i ostaviti dovoljno vremena da se i jedan i drugi dom izjasne o zaključcima oko te inicijative”, rekao je Osmanović.

Blagoslov stranaca

Cijeli proces promjene vlasti u Federaciji BiH se dramatično otegnuo zbog inzistiranja OHR-a i američkog Veleposlanstva ‘na poštivanju Ustava, zakona i procedura’. Valja reći da se ovi međunarodni autoriteti nisu brinuli o kršenju Ustava FBiH, izbornog zakona i poslovnika o radu Parlamenta FBiH kada je inaugurirana vlast političke platforme početkom 2011. godine bez legitimnih hrvatskih stranaka. Dapače, dali su potporu kršenju Ustava zemlje, zakona te osporili odluke jedine ovlaštene institucije za provedbu izbornog procesa u zemlji. Takva odluka donesena je bez ikakvih razloga, a ne može se oteti dojmu da je bila na štetu Hrvata. SDP BiH pokrenuo je polovinom prošle godine proceduru za isključenje SDA iz izvršne vlasti na svim razinama. Zahvaljujući složenim procedurama i velikim ovlastima predsjednika Federacije BiH Živka Budimira, iz redova HSP-a BiH koji se protivi promjeni sadašnjeg sastava Vlade Federacije BiH, u ovome entitetu već više mjeseci ne funkcionira vlast.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?