CENTRALIZACIJA

Vlada ukida i županijske zavode za zapošljavanje

posao
VL FOTO
02.07.2011.
u 16:05

Umjesto 11 zavoda trebao bi, prema novim zamislima, ostati jedan, i to Zavod za zapošljavanje FBiH sa sjedištem u Sarajevu, radi racionalizacije

Nakon što su najavili protuustavno ukidanje Agencije za državnu službu, vlast u Federaciji BiH sprema plan za ukidanje i županijskih zavoda za zapošljavanje koji već više od 15 godina djeluju u županijama.

Nova centralizacija

Još jedno zadiranje u kakvu-takvu političku i administrativnu autonomiju županija i uvođenje nove centralizacije vlasti predlagatelji ovakvog plana pravdaju racionalizacijom financijskih troškova i jačanjem učinkovitosti po pitanju zapošljavanja skrbi o nezaposlenima. Kako je nedavno na sastanku ministara platformaške Vlade i predstavnika Ekonomskog socijalnog vijeća kazao direktor Federalnog zavoda za zapošljavanje Miralem Šarić, potrebno je javne službe za zapošljavanje rasteretiti izdvajanja iz oblasti socijalne zaštite, ali i izvršiti konsolidaciju i racionalizaciju javnih službi za zapošljavanje smanjenjem nepotrebne administracije i većom koordinacijom u provedbi politika.

Sve to, rečeno je, na način kako je to riješeno u zemljama u okruženju. Javne službe za zapošljavanje potrebno je osloboditi davanja iz oblasti socijalne zaštite da bi mogle biti u funkciji razvoja i efikasnog posrednika na tržištu rada. To znači da, pojasnio je, a Vlada će to uzeti u razmatranje, provedbom spomenute preporuke ne bi postojalo 11 pravnih subjekata i 11 upravnih odbora javnih službi za zapošljavanje, te bi sustav prikupljanja doprinosa za nezaposlenost, javnih nabava, financijskog planiranja i izvještavanja, odnosno poslovanja u cjelini bio centraliziran, čime se ispunjavaju zakonske obveze za uvođenjem trezorskog poslovanja.

Uvođenje reda

Na istom sastanku zatraženo je uvođenje reda u evidencije za nezaposlene. Ravnatelj Federalnog zavoda za zapošljavanje, koji pretendira biti jedini takav zavod u Federaciji BiH, kazao je kako nije zanemariv broj osoba koje se na evidenciju nezaposlenih prijavljuju samo da bi mogle ostvariti određena prava iz područja socijalne zaštite, čime se stvara nerealna slika o kretanjima na tržištu rada, odnosno o broju nezaposlenih. Također je zatražio i reduciranje velikog broja uvjerenja koje zavodi izdaju u svrhu reguliranja određenih prava za nezaposlene osobe.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?