DENIS LASIĆ

Vlada ukinula odluku o smanjenju, plaće za svibanj u punom iznosu

lasic
Braco Selimović
11.05.2012.
u 09:32

- Vlada u HNŽ-u pokazala je da koalicija dva HDZ-a, SDP-a i SDA može odlično raditi, što je signal i za promjenu federalne vlasti - rekao je Lasić

Nedavno je Vlada Hercegovačko-neretvanske županije donijela odluku o smanjenju plaća zaposlenicima u sklopu mjera štednje zbog slabijeg punjenja proračuna. To je izazvalo oštre reakcije sindikata koji su se usprotivili ovim promjenama, održali prosvjede te čak tražili ostavke dvojice ministara. Premijer Denis Lasić ističe da će sadašnja Vlada ustrajati na tome da se ne može potrošiti više nego što se ostvari prihoda.

Kako gledate na zahtjeve sindikata koji su imali vrlo oštre primjedbe nakon odluke o smanjenju plaća?

Dobro je poznato da je kriza pogodila sve pa i našu županiju. Mi smo kao Vlada bili i ostajemo odlučni da donesemo i provedemo mjere štednje. Štednja je naime zahvatila sve segmente od materijalnih troškova, reprezentacije, korištenja voznog parka do plaća. Htjeli smo pokazati da potrošnja ima svoje granice i da se želimo ponašati isključivo domaćinski. Prihodi za mjesec travanj pokazali su značajan pad zbog čega smo nažalost sukladno operativnom planu morali pristupiti smanjivanju plaće svim korisnicima proračuna za sedam posto.

Čini mi se da ste vi prva županijska Vlada koja se odlučila na takve rezove!?

U pravu ste kada je u pitanju ova županija, a druge su u još težoj situaciji. Kada smo preuzeli vlast zatekli smo veliku financijsku dubiozu koja se procjenjuje iznad 43 milijuna maraka. Jednako tako činjenica je da se ponašamo krajnje odgovorno, a što se može vidjeti iz toga da od tada do danas nismo povećali taj manjak niti za jednu marku. Naš je cilj cijelo vrijeme sanirati i stabilizirati situaciju u proračunu te kroz ovaj mandat vratiti dug koji je zatečen. To nije jednostavno postići i zbog toga je potrebno da se svi ponašamo odgovorno. Po mome sudu i javnost u najvećem dijelu pozdravlja takav pristup. I bez obzira što nitko ne voli snižavanje plaća, moram reći da značajan dio korisnika proračuna razumije ove poteze Vlade.

Hoće li smanjenje plaća biti trajna kategorija?

Moram reći da se operativnim planom utvrdilo kako je situacija u svibnju značajno bolja, rekao bih u granici očekivanog, tako da je Vlada donijela odluku da plaće za svibanj budu isplaćena u punom iznosu.

Znači li to da ste popustili zahtjevima sindikata?

Ne, u pitanju je samo usklađivanje proračunskih stavki s punjenjem proračuna koje se nadzire svakoga mjeseca. No, pri tome moram reći da su istodobno grantovske stavke iz proračuna smanjene za 15 posto. No, želim reći da ćemo isključivo isplaćivati onoliko novca koliko imamo, a na to nas je obvezala i odluka Skupštine. Što će biti već sljedećeg mjeseca moći će se reći nakon što dobijemo informaciju o prikupljanju prihoda.

Jesu li točne optužbe sindikata da ste zaposlili veliki broj ljudi što je otežalo situaciju s proračunom?

Radi se o klasičnim manipulacijama. Odlukom Skupštine Vlada se obvezala da nema novih zapošljavanja. Jedina zapošljavanja odnosila su se zbog odlaska u mirovinu ili na bolovanje. Budući da je Vlada isključivo predsjednika ovlastila za nove zaposlenike, ja odgovorno tvrdim da nisam dao posao niti jednome novom zaposleniku. Troškovi Ureda predsjednika smanjeni su za 45 posto i to je prava istina u odnosu na optužbe.

Sindikati su međutim zatražili ostavke dvojice ministara?!

Mi imamo Gospodarsko-socijalno vijeće i uvijek smo spremni na razgovore. Pojedini čelnici sindikata zloporave svoju poziciju i vode političke ratove u kojima mi nećemo sudjelovati. Moram reći da je Vlada iskazala punu potporu kolegama i jednostavno nema primjedbi na njihov rad.

Primjedbe na izdvajanje novca iz proračuna imali su i sa Sveučilišta, bolnice. Možete li im obećati bolje dane?

Na Skupštini smo imali tematsku raspravu o stanju u zdravstvu gdje smo opetovali gorku istinu u kakvoj se poziciji nalazi zdravstvo po pitanju pravnoga statusa i financija. Vlada će učiniti i čini sve da i kroz Zavod za zdravstveno osiguranje doprinese boljem sutra ovih institucija, ali i sviju nas.

Kakvi su odnosi u vladajućoj koaliciji s obzirom da postoje nesporazumi između ovih stranaka?

To je koalicija koja je na drugim razinama neprirodna, no ovdje smo pokazali da dva HDZ-a, SDA i SDP mogu funkcionirati. Po mome sudu ti su odnosi više nego dobri, ako se ima na umu i da je ovo izborna godina u kojoj su već primjetni pritisci. Sve to ne utječe na rad Vlade koja radi u rekao bih vrlo dobrom ozračju.

Koliko je ovaj primjer afirmativan za rekonstrukciju vlasti u FBiH?

Apsolutno. Ova je vlast pokazala da može funkcionirati kada se radi u interesu županije i građana. na izvjestan način mislim da smo bili okidač i za državnu vlast. Mislim da je samo pitanje kada će doći do rekonstrukcije nelegalne federalne vlasti.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?