ZH županija

Vlada želi pregovore i zamrzavanje štrajka

Štrajk
10.01.2013.
u 11:30

Vlada se usuglasila s prosvjetarima u tri točke zahtjeva. Ostao je još jedan, financijske prirode, o kojem Vlada želi dalje pregovarati u zadanom roku. Odluka će se doznati danas u 14 sati

Dan nakon najave generalnog štrajka predstavnici sindikata osnovnog i srednjeg obrazovanja ZH županije jučer su održali sastanak iza zatvorenih vrata s predstavnicima Vlade ZHŽ-a. Kako nam je kazala ministrica obrazovanja, znanosti, kulture i športa ZHŽ-a, na sastanku su ponovno prošli sve točke zahtjeva prosvjetara. - Tri točke smo suglasni, one nisu upitne. Jedan od prijedloga Vlade ZHŽ-a je da se pokrene razgovor, te da se odredi rok za rješavanje, te da sindikati zamrznu svoj štrajk, kazala nam je ministrica Lončar. Pošto po proceduri predstavnici sindikata prosvjete prijedlog Vlade ZHŽ-a moraju predočiti svojoj skupštini, odgovor će znati danas u 14 sati kada je zakazan ponovni sastanak Vlade i sindikata prosvjete. - Naš prijedlog je da se nastavi nesmetano funkcioniranje nastave, da se prekida rad s djecom, te da Vlada i sindikati iznađu zajedničko rješenje, kazala je ministrica Lončar. Doznali smo i kako je točka o kojoj se treba dalje razgovarati financijske prirode, odnosno da se radi o naknadama za topli obrok i prijevoz, te honorarima koji su vezani kolektivnim ugovorom. Kako je stanje dosta dramatično u ZH županiji koja se nalazi u financijskoj krizi, proširile su se glasine kako će u štrajk stupiti i zdravstveni djelatnici kao i policijski djelatnici. U policiji nisu dobili plaću i topli obrok za mjesec prosinac, kao i topli obrok za studeni. Ipak, procedura za štrajk policajaca je znatno drugačija i kompliciranija. Prema riječima Ivana Spajića predstavnik Sindikata MUP-a ZHŽ-a, još nije razmišljano o tome, ali štrajk nije ni isključen. Kazao nam je i kako su pregovori u tijeku, te će se znati o tome na sljedećim sastancima. Što se tiče zdravstva, predsjednica sindikata zdravstvenih radnika ZHŽ-a Zdravka Jukić je kazala kako imaju sastanak u petak, 11. siječnja s resornim ministrom i ravnateljem Fonda zdravstvenog osiguranja gdje će također biti govora o plaći zdravstvenih djelatnika, koji pak nisu izravno vezani za županijski proračun poput prosvjetnih djelatnika. Također, kazala nam je kako najvjerojatnije neće ići u štrajk, ali sve detaljnije informacije će znati u petak, kada je i zakazan sastanak.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?