Žestoka polemika

Vladika vs. Cerić

Vladika
12.09.2012.
u 09:14

Vladika optužio reisa da želi islamsku državu, a reis vladiku da hoće BiH bez Bošnjaka

Na jednoj od panel-diskusija u okviru Svjetske konferencije za mir koja se održava u Sarajevu došlo je do verbalnog prepucavanja vladike zahumsko-hercegovačkog i primorskog Grigorija i poglavara IZ-a u BiH reisa Mustafe Cerića.

Islamska država

Kako prenose agencije, vladika Grigorije je kazao da Cerić želi od BiH napraviti islamsku državu, argumentirajući to njegovim izjavama tijekom zajedničkog posjeta Washingtonu. - Reis sanja i sad ću da ga probudim. Sjećam se posjeta Washingtonu, kada smo zajedno večerali s glavnim rabinom njujorške sinagoge Arthurom Schneierom. Razgovarali ste tada na engleskom jeziku, koji i ja dovoljno poznajem da sam shvatio da ste rekli - Hrvati imaju Hrvatsku, Srbi Srbiju, a što nama ne date jednu državu – BiH - kazao je vladika Grigorije obraćajući se reisu Ceriću na panelu pod nazivom “Sarajevo poslije 20 godina: od konflikta do susreta?” Reis-ul-ulema, koji je izazvao polemiku izjavom “da se zna tko se u ovoj zemlji mora ispričati, a tko mora dati oprost”, žestoko je reagirao na riječi vladike Grigorija. Ustvrdio je da s rabinom nije razgovarao o ustroju BiH, jer on i ne odlučuje kakva će BiH biti država. 
- S njim možemo govoriti o nekim drugim stvarima. Ali je činjenica da su, nakon raspada Jugoslavije, sve bivše republike nacionalne, osim BiH, koja je multietnička. Prema definiciji, Srbija je zemlja Srba i ostalih, Hrvatska je zemlja Hrvata i ostalih, čak i Crna Gora koja se odvojila od Beograda, dok Albanci imaju dvije i pol države na Balkanu. Bošnjaci koji su razbacani po cijelom Balkanu su najnezaštićeniji - ustvrdio je Cerić. 
Agencije prenose da je nakon toga reis citirao i izjavu vladike Grigorija da “nema BiH bez dogovora Hrvata i Srba”, ocijenivši da Bošnjaci znaju što to znači – da ih nema. Prema njegovom mišljenju, BiH je “domovina Bošnjaka u kojoj oni žive i imaju pravo da kažu da je to njihova zemlja koju vole”.

Konačan stav

Polemika je nastavljena vladikinim podsjećanjem da je prilikom razgovora s njujorškim rabinom Cerić rekao i da “nema židovstva bez židovske države i nema islama bez islamske države”, na što je Cerić ponovno oštro odgovorio da je to “optužba koja ne stoji”. - Nikad to nisam rekao. To je laž - kazao je Cerić. 
Vladika je, pak, izrazio nadu da to nije konačan stav reisa Cerića. - Ali, ono što sam rekao da nema Bosne bez Srba i Hrvata, to je upravo to. Stalno se nastoji da se pravi BiH bez Srba i Hrvata, a to nije moguće. U svakom slučaju, središnje mjesto dajemo muslimanima Bošnjacima, jer su najvažniji i najodgovorniji za BiH - istaknuo je vladika Grigorije. Zaželio je Ceriću sve najbolje i podsjetio ga da su i on i kardinal Vinko Puljić također rođeni u BiH i da nemaju drugu državu, niti hoće da je imaju. - Zato i hoćemo da ova zemlja bude zemlja svih podjednako - poručio je vladika.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?