UPITAN LEGITIMITET

Vlast pod bošnjačkom kontrolom i neformalnim skupinama

Nermin Nikšić
07.10.2013.
u 08:58

SDP je za promjenu Vlade, dok su se dva HDZ-a i SBB “ohladili” od te ideje

Aktualna Vlada Federacije BiH po mnogo čemu je jedinstvena u svijetu, ali bi u Guinnessovu knjigu rekorda mogla ući ponajprje po broju ministara koji ne predstavljaju nikoga.

Bez potpore, ali na vlasti

Uz premijera i 13 bošnjačkih ministara koji ne uživaju parlamentarnu potporu, ali iza sebe imaju političke stranke, u Vladi FBiH su i trojica “neovisnih” ministara - Desnica Radivojević, Ante Krajina i Vjekoslav Čamber. Nisu u pitanju eksperti ili intelektualci od velikog ugleda u društvu, kakvima se u demokratskom svijetu može povjeriti ministarska dužnost, već obični građani koji su stjecajem okolnosti tu gdje jesu. U normalnim zemljama vlada koja nema parlamentarnu potporu i u kojoj sjede “samostalni” ministri odavno bi bila smijenjena, ali u FBiH lako bi se moglo dogoditi da takva izvršna vlast ostane sve do idućih izbora bez obzira što u njoj više nema hrvatskih stranki. - Normalno bi u demokratskom svijetu bilo da onaj tko je napustio stranku za vrijeme obnašanja neke dužnosti odmah napusti i tu dužnost. Ti ministri su izabrani kao predstavnici određenih stranaka i demokratski je standard da nakon izlaska iz stranke daju ostavke. No, svjesni smo da se to u ovom slučaju neće dogoditi i oni će vjerojatno ostati u Vladi kako bi zastupali svoje osobne interese ili interese nekih skupina - kaže šef Kluba zastupnika SDP-a u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH Jasenko Selimović. Hoće li ova trojka, ali i ostatak Vlade ostati na svojim pozicijama do izbora iduće godine umnogome ovisi o odluci Ustavnog suda FBiH vezano uz parlamentarno izglasavanje nepovjerenja toj vladi, ali i o dogovoru stranaka koje čine aktualnu ili neku novu parlamentarnu većinu. Selimović se zasad ne želi upuštati u bilo kakve prognoze i kaže kako prvo treba pričekati odluku Ustavnog suda.

Formirati novu vladu


- Kada vijeće za zaštitu vitalnog nacionalnog interesa pri Ustavnom sudu FBiH završi svoj posao i vjerojatno utvrdi kako nije bilo povrede bošnjačkog nacionalnog interesa prilikom donošenja odluke o izglasavanju nepovjerenja Vladi, trebat će pristupiti formiranju nove vlade. Stav SDP-a je da je ovakva vlada neprirodna i da ne odražava odnos snaga u Parlamentu i što se nas tiče, za rekonstrukciju Vlade nikada nije kasno. Mi ćemo se držati dogovora koji su trenutno na snazi - kaže Selimović. S druge strane, iz dva HDZ-a i SBB-a već neko vrijeme ističu kako nisu zainteresirani za rekonstrukciju i ulazak u Vladu FBiH prije izbora. Naravno, odluka Ustavnog suda, ako i kada do nje dođe, stvorit će i novu situaciju.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?