Odbrojavanje

Vlasti u Zagrebu uključene u registraciju prognanika

Izbori
04.07.2012.
u 09:23

Čordaš ističe da bez glasova prognanika Hrvati neće imati utjecaj u RS-u

Hrvatski dužnosnici u BiH uz snažnu potporu institucija iz Hrvatske i tamošnjeg HDZ-a nakon deklarativnih poruka započeli su sa snažnom kampanjom za registriranje prognanih Hrvata iz BiH konkretnim akcijama na terenu budući da su dosadašnja iskustva pokazala da je prijava za izbore ključna za izborne rezultate te da se prepuštanje ‘slučaju’ pokazalo pogubnim.

Posavina

Najveći naglasak na prijavi za glasovanje stavljen je na Bosansku Posavinu otkuda je prognan najveći broj Hrvata - katolika. Član Predsjedništva HDZ-a BiH i ministar izbjeglica i raseljenih osoba Republike Srpske Davor Čordaš osobno predvodi aktivnosti registriranja te je u brojnim susretima s prognanim Hrvatima, njihovim udrugama, predstavnicima vlasti, ponajprije Hrvatske, u kojoj živi najveći broj prognanika, pozivao na poduzimanje aktivnosti koje bi omogućile da se ostvare što bolji izborni rezultati. Ove aktivnosti provode se uz izravnu potporu Ureda predsjednika Hrvatske i Veleposlanstva Hrvatske u BiH, a po Čordaševim riječima, županijski odbori HDZ-a Hrvatske su zaduženi da se maksimalno angažiraju u ovome projektu. U ponedjeljak je, uz ostale, održan i sastanak u Kninu između predstavnika HDZ-a Hrvatske i hrvatskih dužnosnika iz BiH te prognanih Hrvata s toga područja. Glasovi prognanika presudni su da Hrvati zadrže bilo kakav utjecaj u brojnim općinama u Republici Srpskoj. “U nekim općinama kada su u pitanju Hrvati, to su jedini mjerodavni glasovi da se može polučiti određeni rezultat. Malo je općina u RS-u i BiH gdje Hrvati mogu neposredno ostvariti dobre rezultate počevši od Doboja, Pelagićeva, Teslića, Kotor Varoši, Dervente, Broda, Modriče i dobiti vijećnička mjesta”, rekao je Čordaš. Dodao je da će njegova stranka nastupiti i s listom za Banju Luku kako bi se pokazala opredijeljenost za potporu tamošnjim Hrvatima.

Naputak Vlade

Po njegovim riječima, broj prijavljenih osoba za glasovanje se smanjuje u svakome izbornom ciklusu. Dok je na prvim izborima glasovalo oko 15.000 prognanika, danas se taj broj trostruko smanjio. Očekuje se da će se na ovim izborima za glasovanje uspjeti registrirati između pet i šest tisuća Hrvata s područja Republike Srpske. Unatoč odredbama državnoga zakona o državljanstvu po kojemu uvjerenje svatko mora preuzeti osobno, vlasti Republike Srpske su omogućile da to za prognanike mogu napraviti registrirane udruge koje pomažu prognanicima da ostvare svoja biračka prava. “Vlada je na taj način pomogla da se registriraju prognanici za predstojeće izbore”, objasnio je Čordaš. Zahvaljujući glasovima prognanih Hrvata, u pojedinim sredinama su većinske hrvatske stranke dobile mjesta potpredsjednika općinskih vijeća i dužnosnika u općinskoj administraciji koja mogu biti od pomoći prognanima.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?