GRUDE

Vodovod nema sve dozvole

grude
Stojan Lasić
06.12.2010.
u 12:36

Iz općinskoga Odjela za prostorno uređenje kažu da dozvole nikada nisu ni tražene

Grudski vodovod projekt je od iznimnog značaja za cijelu općinu, jer bi njegovom izgradnjom sva okolna sela dobila vodu, međutim, od samog početka za ovaj se projekt vežu razne afere. Najnoviji podatak vezan uz projekt vodovoda je, u najmanju ruku, zabrinjavajući.

Bez dozvola

Naime, iz Službe za prostorno uređenje, imovinsko-pravne, geodetske poslove i katastar, Odjela za prostorno uređenje i zaštitu okoliša Općine Grude doznajemo da vodovod ne posjeduje nikakve relevantne dozvole za građenje. “Vodovod u izgradnji ne posjeduje relevantne dozvole za izgradnju (lokacijsku, građevinsku i uporabnu dozvolu”, navodi se u dokumentu iz spomenute službe. Nadalje stoji da u ovom odjelu nije ni pokrenut postupak za izdavanje neke od navedenih dozvola, koje su neophodne kako bi se projekt mogao graditi.

U praktičnom smislu to znači da bilo tko može doći i izvaditi cijevi postavljene za vodovod, ili pak po završetku samog projekta dio uništiti, a da za to neće morati kazneno odgovarati. Naime, budući da projekt nema dozvolu za građenje, praktički isti ne postoji, bez obzira što je određen dio radova već završen te su u određenim mjesnim zajednicama postavljene cijevi. Jedan od naših sugovornika ističe da je ovo krajnje ne dopustiv propust općinskih vlasti, jer se očito radi o nelegalnoj gradnji, i to od onih koji bi svojim primjerom najviše trebali ukazivati na poštivanje zakona i propisa. “Apsurdno je da Općina, čiji inspektori izdaju rješenja za rušenje nelegalnih objekata u kojekakvim selima i zaseocima, gradi čitav vodovod bez ikakve dozvole”, navodi naš sugovornik.

Prema njegovim riječima, ostaje nejasno na koji je način Općina uspjela dobiti brojne kredite za sufinanciranje vodovoda kad isti ne posjeduje dozvole. Naime, iz dokumenta “Pregled utrošenih sredstava u izgradnji vodoopskrbnog sustava Grude” vidljivo je da je Općina u ove svrhe uspjela dobiti brojne kredite od domaćih i stranih banaka. U izgradnju vodoopskrbnog sustava u općini Grude do sada su utrošena tri općinska proračuna, odnosno oko 18 milijuna KM.

U prilog tome da je mnogo toga nejasno kada je u pitanju izgradnja vodoopskrbnog sustava u Grudama, kao i utrošak sredstava u taj projekt, govori činjenica da su vijećnici Općinskog vijeća Grude na posljednjoj održanoj sjednici odlučili da se pronađe neovisna revizorska kuća koja će pregledati sve do sada napravljeno kada je u pitanju ovaj projekt. Pitanje utroška sredstava u izgradnju vodovoda u ovom vijeću je odavno goruće pitanje koje su godinama povlačili vijećnici koji su donedavno činili oporbu (Narodna stranka Radom za boljitak i HSP BiH). Upozoravali su na činjenicu da nisu upoznati s izgradnjom vodoopskrbnog sustava, odnosno s tim na što se i kako trošio novac koji je izdvajan u ove svrhe, zbog čega se ova točka i našla na posljednjoj sjednici OV-a.

Vijećnici se nadaju da će se revizijom utvrditi u što su sredstva utrošena, što će, kako ističu, biti najbolji pokazatelj na koji način ubuduće nastaviti radove na projektu koji je od velikog značaja za grudsku općinu. Revizorsko izvješće će najbolje pokazati gdje su napravljene pogreške, da se iste ne bi ponovile. Kako bi bili sigurni da je izvješće realno, vijećnici su na posljednjoj sjednici Općinskoga vijeća istaknuli da revizorska kuća koja će raditi na projektu vodoopskrbnog sustava u općini Grude mora biti neutralna.

Upozoriti načelnika

Načelnik općine Grude Viktor Marić jučer nije mogao potvrditi, kao ni demantirati informaciju glede neposjedovanja dozvola za izgradnju vodoopskrbnog sustava. Ističe da nije dovoljno upoznat s ovom situacijom da bi je mogao komentirati te da će više informacija moći dati kad se raspita o cjelokupnom stanju. Također je napomenuo da se radi o projektu koji nije završen, tako da vremena za dobivanje dozvola ima.

Načelnik je ovom prilikom kazao i da je, ukoliko je situacija uistinu takva da ne postoji niti jedna dozvola za ovaj projekt, u tom slučaju najviše odgovorna općinska služba koja je nadležna za te poslove. “Ipak, više informacija ću vam moći dati kad se raspitam u nadležnim službama. Isto tako, moram reći da su me kao načelnika morali upozoriti na to, ako je to uistinu tako”, navodi Marić. Stanovnici općine Grude su izgradnju vodovoda doživjeli kao najveći i najpotrebniji projekt, jer je nezamislivo da u 21. stoljeću nemaju vodu.

Nadaju se da će projekt uskoro biti završen jer izgradnja traje već nekoliko godina.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?