Bugojno

Vodovod sami izgradili, a sada nemaju vode

voda
VL FOTO
16.02.2012.
u 11:03

Bez vode su ostali polovinom prošle godine, a jedino obrazloženje koje su dobili je da vode nama na izvoru Resnik

Da je i nekoliko dana teško živjeti bez struje i vode, odsječeni od svijeta, posljednjih se dana zbog snježnog nevremena koje je zahvatilo BiH uvjerilo dosta stanovnika naše zemlje. A da je moguće, nadomak gradu, mjesecima živjeti bez vode potvrđuju nam hrvatski povratnici u bugojanskim naseljima Gornja Kula i Bristovi koji pripadaju Mjesnoj zajednici Bristovi. Riječ je o 40-ak hrvatskih obitelji.

Bez vode su ostali polovinom prošle godine, a jedino obrazloženje koje su dobili iz Javnog poduzeća “Vodovod i kanalizacija“ je da vode nama na izvoru Resnik s kojeg se Bristovi napajaju. Vodu tako hrvatski povratnici dobiju tek po sat, dva i to kasno noću. Nekad im se kažu posreći te vode bude i par sati danju, ali to su rijetke prilike koje se na prste mogu nabrojati. “Mi smo svjesni da vode na izvoru ima vrlo malo, ali nam nije jasno zašto samo mi moramo ispaštati zbog toga. Sve se ovo ne bi dogodilo da na izvor nakon rata nisu prikopčani novi korisnici u nekim drugim naseljima. Izvor za to nije imao kapacitete, ali vlasti su ipak donije takvu odluku zbog koje mi danas ispaštamo i bez vode smo osam mjeseci“, kazao nam je Davor Jukić, povratnik u Gornju Kulu. Na upit kako je živjeti bez vode, njegova supruga dodaje kako rade ‘noćnu smjenu’, djecu bude noću u dva ili tri sata kako bi ih okupali.

“Ne možete ni zamisliti kako je to. Posebno je teško obiteljima s malom djecu. Moj brat ima bebu koja je rođena u lipnju prošle godine, a po danu je ne mogu kupati niti joj prati robu. To je zaista ispod ljudskog dostojanstva“, kaže Davor Jukić. Po riječima hrvatskih povratnika u MZ Bristovi, općinske su vlasti iskoristile poratnu 1996. godinu i preusmjerile dio vode s izvorišta Resnik u većinska bošnjačka naselja. Povratak Hrvata u Bugojno počeo je tek dvije godine kasnije, 1998. Jukić nam je ispričao kako su žitelji MZ Bristovi i prije rata imali probleme s nestašicama vode, ali su ih riješili vlastitim sredstvima. “Nekada davno smo koristili vodu s izvorišta Krušćica. Kako nam je ljeti nestajalo vode mještani su sami financirali izgradnju vodovoda do izvora Resnik. Sad taj vodovod koriste neka druga naselja, a mi smo ostali bez vode pa čak i mogućnosti korištenmja alternativnih izvora“, pojasnio je Jukić, povratnik u Gornju Kulu.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?