'Potreban je ustav'

Vojvođanska konvencija traži Republiku Vojvodinu

Subotica
Marko Mrkonjić/PIXSELL
27.10.2013.
u 13:40

"Najrazvijenije zemlje u svijetu su 'federalizirane' i to je 'lijek' i za Srbiju i za Vojvodinu"

Vojvođanska konvencija, koja okuplja stranke i nevladine organizacije koje se zalažu za široku autonomiju Vojvodine, u priopćenju koje su danas dostavili novinarima, zalažu se za donošenje novog Ustava i preuređenje Srbije u saveznu državu u kojoj će Vojvodina biti republika, javljaju mediji Srbiji.

- Vojvodini je potreban Ustav u kojemu će biti definirane zakonodavne, sudske i izvršne nadležnosti u svim oblastima osim vojske i obrane, vanjske politike, monetarne politike, carine, državne sigurnosti, koji će biti u nadležnosti Savezne republike Srbije - pojašnjava se u priopćenju Vojvođanske konvencije i podsjeća kako su najrazvijenije zemlje u svijetu "federalizirane"” i to je "lijek" i za Srbiju i za Vojvodinu, te ocjenjuje da su pregovori s Europskom unijom pravi trenutak za donošenje novog ustava. Vojvodina može opstati jedino ako bude imala "politički subjektivitet i elemente državnosti, u suprotnom pretvorit će se u zemljopisni pojam i srbijansku provinciju s kolonijalnim statusom, čemu se ozbiljno približava".

Podsjećaju kako je za Ustav Srbije na dvodnevnom referendumu 2006. u Vojvodini dobio 44 posto glasova i prema tome "nije dobio potporu u Vojvodini". - Vojvodina se promatra kao ratni plijen i komora iz koje se uzimalo koliko i kako kome treba, bez pitanja. Nekada je po razvijenosti bila odmah uz Sloveniju i Hrvatsku, a sad je ispod prosjeka Srbije - navodi se u priopćenju Vojvođanske konvencije.

>>Nikolić malim Hrvatima: Srbija vas čuva i kad učite i kad spavate

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?