RASKOL U HDZ-U

Vrh HDZ-a: Andrija Hebrang i Darko Milinović lažu

HDZ (1)
Robert Anic/PIXSELL
25.01.2012.
u 08:40

Jadranka Kosor, potpredsjednik Vladimir Šeks i glavni tajnik Branko Bačić smatraju kako su potpredsjednik stranke Andrija Hebrang i zamjenik predsjednice stranke Darko Milinović medijima plasirali nekoliko lažnih teza.

Napisi kako je na četverosatnim sastancima Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a došlo do otvorenog sukoba zbog izmjena izbornih pravila te da je dio vrha stranke oko J. Kosor, Šeksa i Bačića prvi put ostao u manjini, izazvali su zaprepaštenje u njihovu krugu. Iz izvora bliskih predsjednici HDZ-a Jadranki Kosor, potpredsjedniku Vladimiru Šeksu i glavnom tajniku Branku Bačiću doznaje se da aktualni vrh stranke smatra kako su potpredsjednik stranke Andrija Hebrang i zamjenik predsjednice stranke Darko Milinović medijima plasirali nekoliko lažnih teza. Prvo, da je V. Šeks skovao plan koji provodi osovina Kosor – Šeks – Bačić, a prema kojemu treba drastično smanjiti broj izaslanika za predstojeći izborni sabor HDZ-a, na 1200, a u drugoj varijanti na 1500 delegata. A sve kako bi J. Kosor izbornim inženjeringom kroz kontrolu nad izborom izaslanika, koji bi bili njoj skloni, bila izabrana na mjesto predsjednice stranke. Tu lažnu tezu, čuje se iz istog izvora, dvojac Hebrang – Milinović plasirao je uoči sjednice Predsjedništva stranke 23. siječnja iako su znali da ne postoji nikakav plan Vladimira Šeksa, niti osovine Kosor – Šeks – Bačić, kako bi se smanjio broj izaslanika sabora HDZ-a i promijenio način izbora.

“Osovina zla”

S ovim spinom, kažu izvori, tempiranim i lansiranim u medije uoči sjednice Predsjedništva, željeli su okrenuti članstvo protiv predsjednice, Šeksa i Bačića, izazvati averziju i bijes prema toj “osovini”, prikazati ih kao nedemokratske autokrate koji iz krajnje sebičnih interesa, pod svaku cijenu, krojenjem izbornog sabora stranke nastoje osigurati pobjedu J. Kosor. – A kada se to uistinu ne dogodi, onda odluku Predsjedništva – na kojoj neće biti prihvaćen fiktivni Šeksov plan (1200 do 1500 izaslanika), nego, na demokratski način, racionalno biva određen broj od 2200 izaslanika – idu to prikazati kao svoju pobjedu “nad osovinom zla” i Šeksom, kojemu je propao njegov plan. Što su onda i lansirali u medije, neposredno nakon sjednice predsjedništva. Fingiraju izmišljen Šeksov plan, pa potom svoju pobjedu i zaključuju da je prvi put “trojka” ostala u manjini – tumači isti izvori.

– Upravo je na prijedlog predsjednice Mladeži (M. Banić) i predsjednice stranke Predsjedništvo jednoglasno odlučilo da će 300 izaslanika Mladeži HDZ-a biti izabrano na izbornim skupštinama, tajnim glasanjem, a po kvoti koju će odrediti vodstvo Mladeži, ovisno o broju članova. Na prijedlog V. Šeksa, Predsjedništvo je donijelo odluku da će se i izaslanici Zajednica žena i Kluba utemeljitelja također birati tajnim glasanjem, s time da će na svakoj županijskoj skupštini biti izabrano do 5 izaslanika veterana.

– Dakle, 90% izaslanika, njih 2000, bira se tajnim glasanjem, a samo 200 dolazi po položaju.

PR agencije autori spinova

Hebrang i Milinović plasiraju da je tzv. osovina Šeks – Kosor – Bačić htjela izigrati demokratske standarde i da je potučena, a “istina je da je Predsjedništvo stranke jednoglasno donijelo odluke o redovitom održavanju unutarstranačkih izbora, kažu izvori. Kako ti spinovi zvuče logično i uvjerljivo, jasno je da su “stvarni autori spinova određene PR agencije, koje vrlo rafinirano i sofisticirano žele povećati šanse pojedinih kandidata za čelna mjesta i predsjednika stranke, a osjetno otežati ili potpuno umanjiti šanse Jadranke Kosor za izbor predsjednice HDZ-a i Vladimira Šeksa za potpredsjednika stranke, kažu. Objavom ovih stavova dio okupljen oko Kosor, Šeksa i Bačića očito da prihvaća “bačenu rukavicu” i vraća je u lice protustruji, koja smatra da dolazi njihovo vrijeme.

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?