Liječnici na nogama

Vrijeme napunilo hitne službe

hitna
VL FOTO
23.10.2011.
u 13:05

Kako nam je kazao prim. dr. Senad Pešto s Klinike urgentne medicine u Sarajevu, najviše pacijenata javljalo se sa simptomima vrtoglavice i gubitka svijesti

Nestabilno vrijeme, oblaci i zahlađenje, po tko zna koji put donijeli su probleme po ljudsko zdravlje kod mnogih stanovnika, te su skoro uzrokovali kolaps u većini zdravstvenih ustanova diljem BiH. Kako nam je kazao prim. dr. Senad Pešto s Klinike urgentne medicine u Sarajevu, promjena vremena katastrofalno djeluje na cirkulaciju, na krvotok ljudi. Koliko je bilo osoba primljeno, najbolje je prikazao kako su četiri hitne dovele četvero pacijenta u pet minuta. - Desetero ljudi u nekih trideset kvadrata. Vi ne znate kome ćete prije pomoći, to je bio kaos, kazao je dr. Pešto. Tako je kazao kako su tijekom jedne večeri imali sedam moždanih udara te dva srčana infarkta i jedan koji je imao smrtnu posljedicu.

Kroz Kliniku je prošlo više od 200 pacijenata u jednoj dežuri, a tridesetak pacijenata je bilo sa simptomima vrtoglavice i gubicima svijesti, koji su bili prolaznog karaktera.

- Kod petnaestak-dvadeset pacijenata krvni tlak je bio iznad 200. Pa smo jedva uspijevali oboriti ga. Pacijenti su imali poremećaje srčanog ritma, kazao je dr. Pešto dodavši kako su se mnogi žalili i na trnjenje ruke ili noge.

Zašto je došlo do velikog priljeva pacijenata u bolnice, pogotovo s teškom zdravstvenom patologijom, ponajbolje nam je opisao kako zahlađenjem dolazi do sužavanja krvnih žila. - I onda dolazi do skoka krvnog tlaka, i to se manifestira na cijeli čovjekov organizam. Jer ako se suze krvne žile, odmah je jača kompresija. Onda je velik priljev krvi u srce, pod velikim pritiskom. Dolazi do slabije opskrbljenosti organizma kisikom, što zapravo dovodi do moždanih udara, silnih vrtoglavica i gubitka svijesti, kazao nam je dr. Pešto. Što se tiče vrtoglavica, dr. Pešto je kazao kako su najviše bili pogođeni mladi ljudi. - Silno povraćanje, nemogućnost ustajanja, duple slike. To je katastrofa, kazao je dr. Pešto.

Jedan od savjeta ljudima, pogotovo kroničnim bolesnicima jest da moraju redovito kontrolirati krvni tlak te uzimati redovito terapiju. - Također bih im preporučio da se u ovim promjenama vremena nikako ne forsiraju ni u kakvom naporu, jer stresne situacije pogoršavaju stanje. Uzimanje tekućine također mora biti umjereno, oko litru dnevno. Ali kada se stabilizira vrijeme, preporučio bih malo više kretanja, kazao je dr. Pešto.

Ako bi ponovno došlo do naglog zatopljenja, dr. Pešto nam je kazao kako bi bili u sličnoj situaciji jer će onda biti ugroženi srčani bolesnici. U svakom slučaju, pripazite na sebe i nemojte pretjerivati, ni u čemu.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?