Važan posjet

Vukovar u iščekivanju Tadića, sigurnost na najvišoj razini

tadic
Nel Pavletić/Pixsell
04.11.2010.
u 07:57

Središte grada je od srijede poslijepodne praktički pod opsadom i blokirano od strane policije i raznih sigurnosnih službi.

Vukovar je u iščekivanju današnjeg dolaska predsjednika Srbije Borisa Tadića kojega će na obali Dunava dočekati i predsjednik Hrvatske Ivo Josipović a najavljen je i sastanak sa premijerkom Jadrankom Kosor. Iako je Vukovar i do sada često ugošćavao predsjednike RH, premijere Hrvatske ali i drugih zemalja, veleposlanike ali i brojne visoke dužnosnike EZ građani ne pamte ovakve mjere osiguranja.

Naime, središte grada je od srijede poslijepodne praktički pod opsadom i blokirano od strane policije i raznih sigurnosnih službi. Na svakom koraku se mogu vidjeti policajci, u pripravi je interventna postrojba policije a angažirani su i specijalci. Svima njima treba dodati i brojne djelatnike sigurnosti u civilu. Iz policije ne žele reći koliki je broj policajaca i djelatnika angažiran ali se u nekim neslužbenim razgovorima dolazi i do brojke od oko tisuću pripadnika MUP-a
angažiranih na razne načine za sigurnost visokih gostiju u Vukovaru.

Središte Vukovara od srijede poslije podne je blokirano i zabranjeno za promet a i zabranjeno je parkiranje na više parkirališta. Tijekom posjete Tadića zabranjeno je i prometovanje Dunavom. – Ovakve događaje je iznimno teško organizirati kada je u pitanju sigurnost. Može se slobodno reći da je to noćna mora za policiju i sve sigurnosne službe. I sama lokacija gdje dolazi predsjednik Srbije je veoma nezgodna jer je okolo visokih zgrada sa brojnim prozorima. Tu su i drugi brojni stambeni objekti i ruševine, rekao nam je neslužbeno jedan od djelatnika osiguranja. Prema protokolu Tadića će
u Vukovar doći preko Dunava trajektom Golubica koji je u grad heroj došao kao dar Vlade Nizozemske i prometovati će se na relaciji Vukovar – Vajska (Srbija).

Odmah potom je najavljen sastanak sa predsjednikom Josipovićem u zgradi gradske uprave odakle će se zajedno uputiti na mjesto masovne grobnice na Ovčari. Poslije Ovčare planirani su odvojeni sastanci sa predstavnicima stradalničkih udruga i sa predstavnicima srpskih udruženja koja djeluju u Vukovaru i na istoku Hrvatske. Na tim sastancima će im se
pridružiti i premijerka Jadranka Kosor. Nakon tih sastanaka visoki gosti će se uputiti za Paulin Dvor gdje su u prosincu 1991. godine pobijeni srpski civili.

Tadić bi se poslije posjete Paulin Dvoru ponovno trebao vratiti u Vukovar koji će, prema najavama, napustiti ponovno trajektom Golubicom. Vukovarci najvećim dijelom pozdravljaju dolazak Tadića u Vukovar od kojega očekuju i konkretne informacije o oko 360 nestalih Vukovaraca koliko ih se i danas vodi na popisima nestalih.

– Ma nemam ja ništa protiv dolaska Tadića niti bilo koga drugoga u Vukovar. Međutim, pravo je pitanje što Vukovar i njegovi građani imaju od toga. Grad je još uvijek neobnovljen, malo je posla a mnogo nezaposlenih. Plaće su male ili nikakve i jako se teško živi. Vukovar je do rata bio među najbogatijim gradovima u bivšoj državi a sada je na dnu u Hrvatskoj. Nama treba posla i pomoći nam da konačno živimo normalno. Svakako da je potrebno i da se konačno riješi pitanje nestalih, gotovo jedinstven je komentar Vukovaraca glede dolaska Tadića.

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Komentara 1

AN
Ana33
09:04 04.11.2010.

Da je Crnogorac Boris Tadić Srbin... Bio bi u opasnosti...

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?