rat ne pita za dob

Vukovarske žrtve: Među 4000 ubijenih stradalo i 86 djece

'SLAVONIJA  14.11.2011. VUKOVAR - Igor Kacic, najmladja je zrtva Ovcare  Branimir Bradaric/Vecernji list'
'Branimir Bradaric/Vecernji list'
18.11.2011.
u 09:20

Najmlađa žrtva Vukovara je Ivan Kljajić, dijete od svega 6 mjeseci, smrtno ranjeno 18. 10. 1991.

Tijekom 20 godina o ratnoj tragediji Vukovara napisane su tisuće stranica i snimljene stotine TV priloga, ali je Vukovar i dalje velika neispričana priča. Agresija na Hrvatsku pokazala se u svome najgorem obliku posebno u tom gradu, o čemu govore i podaci da je u tri mjeseca na Vukovar palo više od 6,5 milijuna granata i ubijeno oko 4000 ljudi, među kojima i 86 djece.

Beba izdahnula na rukama

Zauvijek će ostati zabilježeno da je najmlađa žrtva Vukovara Ivan Kljajić, koji je imao svega šest mjeseci kada je nastradao, kao i da je najmlađa žrtva Ovčare Igor Kačić, sa svega 16 godina. Djeca su s roditeljima proživljavala sve strahote opsade. Živjeli su po podrumima, bez vode i dovoljno hrane, ali sa stalnim strahom. Ivan Kljajić rođen je u Vukovaru 29. travnja 1991., a smrtno je stradao 18. listopada. Njegova majka Dragica, koja živi u Solinu, nije smogla snage razgovarati o toj tragediji, ali je se jasno sjeća Krešimir Džalto.

– S ocem sam došao u susjedstvo po vode kada je eksplodirala granata i čulo se zapomaganje: "Dijete, dijete." Dotrčao sam i vidio Dragicu Kljajić kako drži bebu u rukama i vrišti u šoku. Uzeo sam malenog Ivana u ruke, još je nekoliko puta udahnuo i ubrzo preminuo. Nije stigao naučiti ni hodati ili izgovoriti prve riječi – prisjeća se Džalto, dodajući i da je Ivanov otac Pavo tada ranjen, prebačen u bolnicu pa ekshumiran u masovnoj grobnici na farmi Lovas. Igor Kačić, sin Petra Kačića, jednog od zapovjednika obrane Sajmišta, ubijen je na Ovčari kad je imao 16.

– Igor je bio predivno dijete. Danas bi imao 36 godina i vjerojatno bio oženjen i imao djecu. Bio je izuzetno nadaren, odličan učenik. Svirao je, pjevao i rezbario, poslije njegove smrti ostao je mali dupin kao uspomena, a njega je rezbario u podrumu kuće kada je rat počeo. Nosio ga je sa sobom, a dupina su našli kod njega kada je ekshumiran na Ovčari, prisjeća se Igorova majka Irena.

Odvojio ga Šljivančanin

Kaže i da je sina zadnji put vidjela u bolnici nakon pada grada kada ga je Veselin Šljivančanin odvojio. Nije pomoglo ni to što mu je pokazivala zdravstvenu iskaznicu da bi mu dokazala da ima svega 16 godina. Doznala je da je odvojen na Ovčari u skupini koju je trebalo pustiti ali da je ipak ubijen. Igorov otac Petar također je poginuo u obrani Vukovara. Tragična je i priča obitelji Aleksander, Emila (32 godine), Vlaste (26) i Mateja (2) koji su stradali isti dan od iste granate, 15. studenog u skloništu Vučedolska kapljica.

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?