Prognoze

Weinberg: I zlato i nafta u budućnosti će biti još skuplji

zlato,zlatnici,dukati zlatni
Davor Višnjić/PIXSELL
20.10.2012.
u 12:00

'Mirovine su u nekim arapskim zemljama skočile 100 posto, a plaće u javnim upravama za petinu. Toga se neće lako odreći'

– I zlato i nafta bit će u budućnosti skuplji – zaključio je Eugen Weinberg, voditelj odjela za tržište roba u Commerzbank, koji je nedavno izabran za najboljeg svjetskog analitičara u ovom području. Pozadina tog rasta, prema Weinbergovu viđenju, nije u standardnom odnosu ponude i potražnje. Tvrdi da su zemlje OPEC-a, s naglaskom na Saudijsku Arabiju, pod pritiskom Arapskog proljeća povećale socijalne transfere prema građanima, a s obzirom na to da se najmanje 80 posto proračuna njihovih zemalja puni iz prihoda od prodaje tog energenta, ne mogu sebi dopustiti da nafta izgubi na cijeni.

– U mjesec dana mirovine su u nekim arapskim zemljama skočile 100 posto, a plaće u javnim upravama za petinu. Toga se građani neće lako odreći – kaže Weinberg. Zlato u njegovoj interpretaciji postaje jedina stabilna valuta pa Kina pet posto rezervi želi u zlatu, a to znači da će morati kupiti oko 2000 tona zlata.

– Euro, dolar i jen su kao ružne sestre s kojima želite na spoj samo ako ste jako pijani ili očajni – našalio se te dodao da je zlato zapravo manje loš odabir jer je euro opterećen sukobima i nepovjerenjem država eurozone, a jen i dolar golemim deficitima i dugovima svojih zemalja. Dug je ECB-a Njemačkoj toliki da bi pojedinac trebao punih 2000 godina trošiti po milijun eura na dan kako bi ga stvorio.

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?