zbog korupcije

Ž. Budimir s lisicama na rukama doveden u sjedište SIPA-e

živko budimir
Marko Mrkonjić/PIXSELL
26.04.2013.
u 12:46

Ivan Jurčević, predsjednik Udruge umirovljenih i demobiliziranih branitelja HVO-a FBiH, još uvijek je u bijegu

U akciji SIPA-e uhićen je predsjednik Federacije BiH Živko Budimir, potvrdilo je i Tužiteljstvo BiH. Uhićenje se dogodilo u Sarajevu, a pripadnici SIPA-e obavili su premetačinu u zgradi Predsjedništva BiH i u zgradi Vlade Federacije u Mostaru. Budimir, koji je navodno uhićen zbog sumnje u primanje mita za pomilovanja, oko 19 je sati s lisičinama na rukama doveden u sjedište SIPA-e u Istočnom Sarajevu.

Uhićeno je ukupno 19 osoba, piše Dnevni avaz. Pripadnici SIPA-e, uz Budimira, uhitili su i Petra Barišića, savjetnika predsjednika FBiH za pitanja branitelja i umirovljenog generala HVO-a Hidajeta Halilovića, predsjednika Komisije za pomilovanje Federalnog ministarstva pravde, Sauda Kulosmana, predsjednika Jedinstvene organizacija boraca (JOB), dok je Ivan Jurčević, predsjednik Udruge umirovljenih i demobiliziranih branitelja HVO-a FBiH, još u bijegu. Uhićenici su osumnjičeni da su počinili kaznena djela zloupotrebe položaja ili ovlasti, protuzakonitog posredovanja, primanja i davanja mita, organiziranog kriminala i neovlaštenog prometa opojnim drogama.

Državni tužitelj Oleg Čavka nešto prije 15 sati napustio je zgradu Predsjedništva BiH. Nije želio davati izjave za medije te je rekao da će se Tužiteljstvo BiH oglasiti priopćenjem za javnost. Dnevni avaz piše da su istražitelji SIPA-e posebnu pažnju posvetili skupocjenom automobilu Hyundai Equus, koji Budimir iznajmljuje duže od mjesec dana.

Premijer Federacije BiH Nermin Nikšić rekao je da institucije rade svoj posao.

– Ja kao premijer, i prema onome što sam čuo od većine ministara u Vladi, dajem punu podršku njihovu radu. Nitko ne smije biti iznad zakona i svi moramo odgovarati za svoje postupke – rekao je Nikšić.

Federalni ministar pravde Zoran Mikulić rekao je da predsjednika Federacije BiH u slučaju odsutnosti, iz bilo kojeg razloga, zamjenjuju dva dopredsjednika.

Nema pravo na imunitet

Nešto poslije 16.30 sati završena je premetačina Budimirova kabineta u Mostaru. U BiH medijima pojavila se informacija da se Budimir pozvao na imunitet i da neće biti uhićen, ali mu je ograničeno kretanje. Profesor Ustavnog prava iz BiH Kasim Trnka kazao je za Dnevni avaz da se Budimir može pozvati na imunitet, ali će tada "nadležne institucije morati odlučiti je li u tom slučaju riječ o vršenju funkcije vlasti ili o prekoračenju nadležnosti".

– Ako je prekoračenje, nastavlja se kazneni postupak, ako nije, onda ne može biti pritvoren – kazao je Trnka.

Tužiteljstvo BiH demantiralo je "neutemeljene medijske navode o navodnom imunitetu predsjednika Federacije BiH" navodeći da "predsjednik Federacije BiH, poput svih drugih sudionika u izvršnoj vlasti, uopće nema imunitet u kaznenim stvarima, što je propisano Zakonom o imunitetu Federacije BiH".

S Budimirom razgovaraju istražitelji

Svrha istražnih aktivnosti jest otkrivanje koruptivnih kaznenih djela čiji su počinitelji najviši dužnosnici Federacije BiH. Savjetnica predsjednika FBiH Laura Bošnjak u izjavi za medije ispred zgrade Predsjedništva u Sarajevu kazala je da je u tijeku premetačina ureda Živka Budimira te da ne može dati više informacija. Ona je potvrdila da je Budimir u svom uredu u Sarajevu i demantira sve informacije i spekulacije o navodnom primanju mita od 47.000 maraka. Bošnjak je rekla novinarima da je osoblje Ureda predsjednika odvojeno od Budimira s kojim razgovaraju istražitelji SIPA-e.

Istražitelji su iz kabineta predsjednika već iznijeli neke materijale, piše Srna. SIPA je blokirala i zgradu Vlade Federacije BiH u kojoj su bili svi ministri jer je u tijeku bila sjednica, piše Klix.

Pozlilo šefu Budimirova kabineta

Dok je trajala policijska akcija, šefu kabineta Živka Budimira Vinku Drinovcu pozlilo je na sjednici Vlade BiH, nakon čega je morala intervenirati i Hitna pomoć, piše Dnevni avaz.

FTV podsjeća da je od 435 zahtjeva za pomilovanje osuđenika Budimir uvažio njih 162, među kojima je bio i zahtjev Merseda Hadžića zvanog Švicarac. On je u zeničkom zatvoru izdržavao kaznu od 2,5 godina za pokušaj ubojstva.

Prije 15-ak dana potpredsjednik BiH Mirsad Kebo podnio je zahtjev Ustavnom sudu BiH za rješavanje spora s Budimirom zato što se nije s potpredsjednikom FBIH konzultirao prije donošenja odluke o pomilovanju, kao što nalaže zakon. U izvješću Ureda potpredsjednika piše da je od ožujka 2011. godine do rujna 2012. Budimir pomilovao 122 osobe, od kojih 35 za ubojstvo, što je 28,69 posto od ukupnog broja pomilovanih.

Premetačine su u tijeku na većem broju lokacija na širem području BiH

Postupajući prema naredbama Suda BiH i Tužiteljstva BiH, pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) pristupili su realizaciji triju operativnih akcija na širem području Bosne i Hercegovine. Riječ je o operativnim akcijama kodnih naziva "Memory", "Patriot" i "Pravda". Navedene aktivnosti realiziraju se uz asistenciju pripadnika OSA-e BiH, MUP-a RS, MUP-a KS, MUP-a HNK, MUP-a SBK, MUP-a SŽ, MUP-a HNŽ i MUP-a SBŽ.

Operativnim akcijama obuhvaćeno je više desetaka osoba koje se dovode u vezu s izvršenjem kaznenih djela iz područja korupcije – podmićivanje i kaznenih djela protiv službene i druge odgovorne dužnosti (KZ FBiH) te neovlaštenog prometa opojnim drogama i organiziranog kriminala (KZ BIH).

Slučaj vode tužitelji Oleg Čavka i Diana Kajmaković. Čavka je prilikom napuštanja zgrade Predsjedništva BiH novinarima samo kratko rekao da će poslati priopćenje, piše Klix.

Lijanović demantira da je policija upala u tvrtku te obitelji

Kako agencija Anadolija doznaje iz više izvora, u tijeku je akcija i na području Širokog Brijega u kojem su predmet obrade tvrtke iz vlasništva obitelji Ivanković Lijanović, odnosno obitelj zamjenika premijera Federacije BiH Jerka Ivankovića Lijanovića. Akcija se dovodi u vezu sa sumnjivim dijeljenjem poticaja u Federaciji BiH te aferom u Razvojnoj banci Federacije BiH.

Mladen Ivanković Lijanović, predsjednik Narodne stranke Radom za boljitak (NSRzB) i suvlasnik tvrtke "Lijanović", odbacio je informacije da su policijski istražitelji upali u tvrtku te obitelji na Velikoj Glavici u Širokom Brijegu, javlja novinar agencije Anadolija (AA). Suvlasnik je spomenute tvrtke i Jerko Ivanković Lijanović, dopremijer Vlade Federacije BiH. – Za sada još nisu došli – rekao je uz smijeh Ivanković Lijanović.

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?