HRVATI RAZOČARANI

Za Bošnjake je uloga OHR-a u BiH važna, za Srbe pristrana

inzko
VL FOTO
18.04.2011.
u 08:39

Kod većine ispitanika prevladava mišljenje da su međunarodni akteri izgubili interes za BiH

Dok međunarodna zajednica traži načine za okončanje svoje izvršne uloge u BiH, neriješena pitanja i dalje blokiraju politički napredak i drže zemlju u stanju paralize i ranjivosti.

Mišljenja zajednica

Upravo iz tog razloga Saferworld i Nansen dijalog centar Sarajevo proveli su istraživanje na prostoru cijele BiH kako bi procijenili utjecaj trenutne političke i ekonomske situacije na lokalne zajednice. Istraživanje simboličnog naziva „Nezavršeni mir“ otkriva mišljenje zajednica o stabilnosti, zabrinutosti zbog političkog zastoja, različitih ekonomskih pritisaka i posebno međunarodnog angažmana u BiH. Kada je u pitanju međunarodni angažman u BiH, velika većina ispitanika bila je veoma kritična u svojoj procjeni. Na međunarodne aktere gleda se kao na nezainteresirane, bez vizije, nekoordinirane, nekonzistentne i nepouzdane. Kod većine ispitanika prevladava mišljenje da su međunarodni akteri izgubili interes za BiH. S druge strane, mnogi smatraju obećanje članstva u NATO savezu i EU najboljim sredstvom osiguranja sigurnosti i smanjenja rizika budućeg sukoba. Međutim, pogledi na to što bi točno međunarodni akteri trebali raditi su različiti, od skepticizma u vezi s trenutnom međunarodnom izvršnom ulogom u BiH, do vjerovanja da je to nužnost u bližoj budućnosti. Bošnjaci bi naročito željeli vidjeti više angažiranu međunarodnu zajednicu u BiH koja reagira, posebice kada su u pitanju ustavne reforme i osude zapaljive etnonacionalističke retorike i pružanja pomoći razvoju lokalnih ekonomija. S druge strane, većina ispitanika Srba angažman međunarodne zajednice vidi kao pristran i protiv interesa Srba. Hrvati su razočarani načinom na koji međunarodna zajednica pokušava pokrenuti ustavne reforme i nameće odluke. Zanimljivo je mišljenje ispitanika o ulozi i angažmanu OHR-a. Na OHR se gleda kao na slabog aktera bez potpore. Osim toga, ispitanici iz civilnog društva su se žalili da EU zauzima pristup prema BiH koji je otvoren pod utjecajem „šablon-priključenja“ i nije dovoljno prilagođen posebnostima BiH kao zemlje koja je još uvijek u postkonfliktnom razdoblju. Koliko god bila različita stajališta kod ispitanika vezano uz međunarodni angažman u BiH, kod većine ispitanika prevladali su jedinstveni stavovi kada je u pitanju ekonomska i socijalna situacija. Naime, za veliku većinu ispitanika glavni razlog za brigu je ekonomska situacija.

Financijska kriza

Pojedini ispitanici su smatrali da je trenutna ekonomska situacija toliko crna da je u potpunosti zasjenila međuetničke probleme ili frustracije. Stariji ispitanici, većinom umirovljenici, izrazili su zabrinutost i očaj u vezi s preživljavanjem. Osim toga, mnogi ispitanici su spomenuli kako javne institucije ne zadovoljavaju obveze zapošljavanja proporcionalnog broja iz svake etničke skupine u javnoj upravi, uz tendenciju da većinska skupina u određenom području dominira na pozicijama u javnim ustanovama. Stoga ne čudi ni podatak da ljudi traže samo posao u područjima u kojima njihova etnička skupina čini većinu, a uzdržavaju se od apliciranja za posao u vlastitoj zajednici ako su u njoj manjina, navodi se u istraživanju.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?