SJEDNICA

Za Buško jezero se sprema ugovor između RH i BiH

Parlament
24.10.2013.
u 09:45

Hrvatska neće graditi novu cestu od Ploča k Dubrovniku, povjerenstvo će odrediti kako će spojiti svoj teritorij i o tome će ovisiti Jadransko-jonska cesta

Zastupnici i izaslanici iz oba doma Parlamentarne skupštine BiH jučer su na posebnom zasjedanju postavili brojna pitanja predstavnicima Vijeća ministara, a jedno od njih odnosilo se i na planove za izgradnju Jadransko-jonske ceste. Na kritički upit izaslanika Martina Raguža (HDZ 1990.), ministar prometa i veza BiH Damir Hadžić odgovorio je da bi se trasa ove ceste protezala od interregionalnog čvora Počitelj do Crne Gore, s čijim vlastima je usuglašena točka spajanja dok bi dio autoceste prolazio i preko teritorija Hrvatske.

- Hrvatska je potvrdila da neće graditi ovu cestu na potezu od Ploča k Dubrovniku. U sljedećih nekoliko dana posebno formirano povjerenstvo Republike Hrvatske će odlučiti kako će spojiti svoje teritorije na jugu i o tome će ovisiti sudbina Jadransko-jonske ceste - kazao je Hadžić. Kada je u pitanju izgradnja koridora Vc, Hadžić je kazao da je namjera Ministarstva razviti mrežu gradnje na područje cijele BiH, ali nije mogao precizirati kada će se izgraditi južni dio ove autoceste. Glavni tajnik Vijeća ministara BiH Zvonimir Kutleša je na pitanje Borjane Krišto (HDZ BiH) o uspostavi RTV kanala na hrvatskom jeziku kratko kazao da je Vijeće ministara utvrdilo prijedlog izmjena i dopuna zakona o Javnom RTV servisu radi osnivanja trećeg kanala. Zastupnik Mirsad Đugum (SBB) tražio je od ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Mirka Šarovića informaciju o stanju s akumulacijom Buško jezero. Šarović je kazao da ovo pitanje nije u državnoj, već federalnoj nadležnosti te da je odnos u ovom slučaju reguliran kroz dva dokumenta: ugovorom između HR Herceg Bosne iz 1996. i vodnom dozvolom koja je izdana u odgovarajućoj instituciji u Mostaru.

- Ono što smo mi mogli vidjeti jeste da ne postoji nikakav međunarodni ugovor koji bi regulirao ovo pitanje. Stoga smo za sljedeću zajedničku sjednicu Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade RH kandidirali pitanje reguliranja korištenja Buškog jezera kroz međunarodni ugovor - kazao je Šarović.

Ministra vanjskih poslova Zlatka Lagumdžiju zastupnik Boško Tomić (SNSD) pitao je o radu i rasporedu diplomatsko-konzularne mreže. Lagumdžija je predložio da ono bude na dnevnom redu nadležnih povjerenstava domova te da bude otvoren dijalog pod okriljem Parlamentarne skupštine tijekom kojeg će biti obavljena iscrpna analiza DKP-a.

- Spreman sam kao ministar vanjskih poslova da probamo sustavno riješiti probleme kojih evidentno ima - kazao je Lagumdžija.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?